To juz trzecie forum na ktorym szukam rozwiazania mojego problemu! Problem dotyczy mysql'a, ktory nie chce wspolpracowac z apache'm i php. Jak go wlacze to dziala, ale jak chce zainstalowac z phpmyadmin to dostaje taki komunikat;
Cytat
nie udało sie zaladowac modulu mysql,<br />prosze sprawdzic konfiguracje php
Oczywiscie szukalem w google i odwiedzilem dokumentacje phpmyadmina z ktorej dowiedzialem sie ze brakuje mi biblioteki php_mysql. Nigdzie jej nie moglem znalezc, wiec poszperalem w repozytorium ubuntu (uzywam tego distrybucji) i chociaz ze apache, php i mysql instalowalem ze zrodel, zdecydowalem sie doinstalowac ta biblioteke z repozytorium. Oczywiscie efekt nie byl zadawalajacy, wiec odinstalowalem to.
Podam od razu opcje z jakimi instalowalem poszczegolne elementy, zeby nie bylo pozniej niejasnosci. Tak wiec apache:
Cytat
./configure --prefix=/usr/local/apache --enable-so --enable-expires
php
Cytat
./configure --prefix=/usr/local/php/5 --with-apxs2=/usr/local/apache/bin/apxs --with-gd --enable-gd-native-ttf --enable-gd-jis-conv --enable-calendar --with-bz2 --with-jpeg-dir=/usr --with-tiff-dir=/usr --with-png-dir=/usr --with-zlib-dir=/usr --enable-dbase --enable-ftp --enable-soap --enable-exif --with-freetype-dir=/usr/include/freetype --with-mysql
MySQL
Cytat
./configure --prefix=/usr/local/mysql --with-charset=latin2
Chyba juz wszystko napisalem to co mialem napisac. Czy ma ktos jakis pomysl, aby mysql zaczal wspolpracowac z reszta? A moze ja zle cos robie?