Mam, skrypt na komentarze:

dodawanie (dodaj.php):
  1. <?php
  2.  
  3. if ($message)
  4.     {
  5.     /* uncomment the next two lines to strip out html from input */
  6.     $name = strip_tags($name);
  7.     $message = strip_tags($message);
  8.     $message = ereg_replace("rn", "<br>", $message);
  9.     $date = date("d/m/Y H:i");
  10.     $message = "<B>$name </B> $date<P> $message <BR></p>";
  11.     $fp = fopen (basename($PHP_SELF) . ".comment", "a");
  12.     fwrite ($fp, $message);
  13.     fclose ($fp);
  14.     }
  15. ?>

1. <TEXTAREA name="message" cols="21" rows="10" style="width: 370; background-color: #ffffee; font-size: 8pt; font-family: verdana, arial;" wrap=virtual><br>
  2. <INPUT type="text" size="15" name="name" style="width: 166; background-color: #ffffee;"><BR>
  3. <INPUT type="submit" name="submit" value="&nbsp;Dodaj&nbsp;" style="background-color: #990000;" class="ad">

wczytywanie:
  1. <? @readfile("dodaj.php.comment"); ?>

komentarze są zapisywane w pliku .comment jeden obok drugiego:
Kod
<B>Ktoś </B> 31/12/2005 14:52<P> To jest test. <BR></p><B>Ktoś 2 </B> 31/12/2005 14:53<P> Test 2 <BR></p><B>Ktoś 3 </B> 31/12/2005 14:53<P> Test 3 <BR></p>

A chce tak, aby:
1. Komentarze były zapisywane jeden pod drugim w pliku .comment, aby jeden komentarz można było wyświetlić w jedej komórce tabeli, a drugi w drugiej.

2. Zastosować komentarze zatwierdzane przez admina, coś takiego:
  1. <?
  2. $plik = "dodaj.php.comment"
  3. $znak = fread ($plik, 1);
  4. if ($znak="#")
  5. {
  6. //wtedy, komentarz nie byłby wczytywany
  7. }
  8. else if ($znak="")
  9. {
  10. //wtedy,  komentarz byłby wczytywany
  11. }
  12. ?>

Jak to przerobić? Jestem początkujący, więc nie wiem.

W przyszłości jak mi się uda jakiś dobry serwer SMTP "odpalić", to spróbuje też dodać powiadomienie emailem, ale jak na razie to w niząb nie wiem jak smile.gif - to również mi się udało zrobić i bardzo polecam program Mail Enable.

Ok, aby komentarze były zapisywane jeden pod drugim już wiem jak.

A teraz dodałem coś takiego:
  1. <?php
  2. if ($message == '') {
  3. echo("<CENTER><p class=txt><b>Nie wszystkie pola zostały wypełnione.<br>Wypełnij je i kliknij przycisk &quot;dodaj&quot;.</b><br><br></p></CENTER>");
  4. }
  5.  
  6. elseif ($name == '') {
  7. echo("<CENTER><p class=txt><b>Nie wszystkie pola zostały wypełnione.<br>Wypełnij je i kliknij przycisk &quot;dodaj&quot;.</b><br><br></p></CENTER>");
  8. }
  9.  
  10. elseif ($email == '') {
  11. echo("<CENTER><p class=txt><b>Nie wszystkie pola zostały wypełnione.<br>Wypełnij je i kliknij przycisk &quot;dodaj&quot;.</b><br><br></p></CENTER>");
  12. }
  13.  
  14. ?>

I nie wiem jak zrobić, aby ten tekst nie był wczytywany przy starcie strony, lecz po kliknięciu przycisku dodaj, gdy jakiś tekst jest nie wpisany.