Wykrywacz
2.01.2006, 11:03:59
Mam nadzieje że bardzo nie będziecie krzyczeć że to tu wstawiam.
Musze zrobić, zestaw formularzy, problem polega dlamnie na tym, że użytkownik musi móc dobrać sobie ilość kolumn wierszy w formularzu (ala excel). Oczywiście z puli nazwanych jakoś tych pól.
Ale różnica jest taka że czasem wybierze 2 (powiedzmy kolumny o nazwie "x" i "y"), a czasem 7.
Pytanie:
Czy wogóle jest to możliwe - słyszałem że tak.
Generalnie wrzucam to z zapytaniem czy ktoś wie gdzie mogę szukać o czymś takim informacji jak narazie przekopałem Helionowską php i MySQL tam tego niema (przynajmniej ja nie znalazlem).
A może jest to kwestia skryptu? I czy można taki zrobić w php. (Ew. będe kopał JAVE).
Bo wiem że w C++ to spokojnie można robić, jest to dziecinna rzecz. Ale musi to spełniać dostępności przez przeglądarkę, w php jestem początkujący stąd moje pytanie czy ten język wogóle na to pozwala, czy mam się brać za pisanie appletów?
fiszol
2.01.2006, 11:23:59
możesz zrobić w php, w pierwszym formularzu user wybierze jakie pola chce wypełnić, a w drugim je wypełni, dostępne pola do wyboru możesz wyciagnąć sobie z bazy.
Wykrywacz
2.01.2006, 11:34:46
Nie bardzo, wiem jak to powiązać ze sobą. Aha i jak zrobić zeby użytkownikowi pokazywały się dostępne formularze w bazie, tzn. jeżeli jakiś wypełni żeby puźniej mógł mieć do niego pełny dostęp (prozaika moich pytań poraża nawet mnie:P ).
fiszol
2.01.2006, 11:36:04
teraz się pogbuiłem, cchesz żeby user ułożył sobie jakiś formularz z dostępnych pól, a potem go zapisał w bazie, jako np forumularz użytkownika x tak ?
Wykrywacz
2.01.2006, 11:38:18
Dokładnie, o to mi chodzi. Dokładniej, user pisze raport, w którym wybiera sobie sqadniki jakie mu są potrzebne. Puźniej czyli powiedzmy w następnym miesiącu, prościej mu będzie edytować formularz z miesiąca poprzedniego, nisz wypisywać wszystko od nowa tym bardziej że (w tym wypadku) może być to nawet parę tysięcy wierszy.
fiszol
2.01.2006, 11:54:12
Więc robisz sobie bazę, jak narazie chyba 3 tabelki Ci starczą,
tabela ze składnikami, np:
id| nazwa| costam| zalezy co potrzebne
tabela z furmularzami użytkowników
id| id_usera| skladniki i co tam jeszcze bedzie Ci potrzebne
tabela userow:
id| nick| pass| inne pierdoły
A zasada działania by była taka:
opcje ( składniki ) wyciągasz z bazy w pętli, pakujesz je do formularza, użytkownik wybiera swoje opcje, wysyła go do bazy, Ty podrodze sprawdzasz czy błędów nie narobił itd, doklejasz date żeby później user mógł sobie nawigować po swoich formualrzach wdłg miesięcy. Wybór użytkownika zapisujesz sobie po przecinkach wdłg id składników np:
1,7,9,14. Na koniec jakiś panel użytkownika który pozowoli mu tym zrządzać, formularze usera też wysysasz w pętli a string ze składnikami rozbijasz na pojedyncze id składników, wyciągasz odpowiednio składniki
Wykrywacz
2.01.2006, 12:30:24
Dzięki, teraz rozumiem:).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.