Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przekazywanie zmiennych pomiędzy PHP i Java Script
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
Goliat
Zadanie:
Po utracie fokusu z pola kod pocztowy chcę uzupełnić takie pola jak: Miejscowość, nr. Kierunkowy i Listę ulic.
Chciałem użyć funkcji Java Script ( onChange=cos() ) ... i za pomocą MySQL i php uzupełnić listę oraz pola. Wszystko proste, ale jak przekazać z Java Script wartość zmiennej (pola z formularza) do zmiennej php ($KodPocztowyPhp), aby zapytać o dane bazę danych
[php:1:bbb06e81d5]<?php
$KodPocztowyPhp = 'form.kod.value' ;
?>[/php:1:bbb06e81d5]
Nie wiem czy to jasne, ale moim celem jest zmienianie zawartości listy i poszczególnych komórek bez potrzeby ładowania całej strony.
e-Gandalf
Nie da sie latwo tego zrobic. przede wszystkim musisz poczytac i zrozumiec roznice miedzy jezykami wykonywanymi po stronie serwera (php) a jezykami wykonywanymi po stronie klienta (JS).

Mozesz albo przeladowywac za kazdym onchange, albo zrobic mini iframe przez ktory bedziesz sie laczyl z serwerem. To sporo brudnej roboty i wymaga niezlej znajomosci technologii (zwlaszcza JS).
Goliat
Czy jest szansa w php użyć onChange w formularzach. Będę wdzięczny za trop.
Jestem przyzwyczajony do VB i oczekiwałem takich samych możliwości. Czy ktoś zrobił jakąś stronę do szybkiego, łatwego i zabezpieczonego przed błędami wprowadzania danych?
kurtz
Cytat
Czy jest szansa w php użyć onChange w formularzach. Będę wdzięczny za trop.

nie bardzo mozesz uzyc php po stronei klienta. mozes za to wymusic submit formularza i przez to ukatualnic dane. (onChange="this.form.submit()")

prosciej wydaje mi sie onchage ustawic ciasteczko via javascript ktore odczytasz nastepnie w php po przelsaniu formularza.

Polecam przejrzec:
http://php.faq.pl/klucz/rozdzielczosc
http://php.faq.pl/klucz/js

Pozdrawiam
tiamak
czyli w praktyce wyglada to jakos tak smile.gif dzis taki sobie przyklad zmontowalem czytajac ten post snitch.gif nawet fajna rzecz

<html>
<head>
</head>
<body>
<script>
function refreshstuff()
{
document.zamowienie.submit();
}
</script>
[php:1:71f673502c]<?php
include ("config.inc.php");
$connection = mysql_connect("$dbhost", "$dbuser", "$dbpass") or die ("nie mozna polaczyc");
$db = mysql_select_db("$dbname", $connection) or die ("nie mozna wybrac bazy danych");

echo "
<form name="zamowienie">
NUMER<input type=text name=id2 onChange="refreshstuff();" value="$id2">
";

if (strlen($id2)) {
$sql = "select nazwa from ogloszenia where ident = "$id2"";
$sql_result = mysql_query($sql, $connection);
$row = mysql_fetch_array($sql_result);
$nazwa = $row["nazwa"];
}
echo "<br>NAZWA
<input type=text name=nazwa value="$nazwa">
";
?>[/php:1:71f673502c]
</body>
</html>

huh ciekafe czy mi sie kod udalo pozytywnie wkleic smile.gif
bynajmniej formularz wypelnia sie mniej wiecej sam smile.gif nawet mozna na nim liczyc jak w exelu ;] fajnie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.