Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z INSERT
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jaros
WITAM!!!

mam taki problem. Otóż gdy chcę dodać nowy produkt do tabeli zamowienia to polecenie INSERT dodaje mi dwa rekordy.

kod polecenia jakie stosuje:
  1. <?php
  2.  
  3. $zapytanie2 = "INSERT INTO zamowienia 
  4.  VALUES('' , '$idk' , '$idprod' , '$nazwap' , '$szt' ,
  5.  '$wartosc' , '$data')";
  6. ?>

Pierwszy rekord jest wypełniony danymi , natomiast drugi zawiera tylko idprod i date.

Co może byc nie tak?questionmark.gif
siutek
a sprobuj najpierw wypisac nazwy wszystkich kolumn ktore bedziesz "ladowal" a dopiero potem ich wartosci w kolejnosci odpowiadajacej wczesniej wymienionym kolumnom

1. <?php
  2.  
  3. $query="INSERT INTO dzwonki (dzwonekID,remote_addr,remote_host,data) VALUES ('10002','".$_SERVER['REMOTE_ADDR']."','".$_SERVER['REMOTE_HOST']."', '".date('Y-m-d H:i:s')."')";
  4.  
  5. ?>

powyzsze zapytanie to przyklad z mojego skryptu, nad ktorym wlasnie siedze tongue.gif
jaros
Nadal jest tak samo.
siutek
a pokaz caly kod skryptu
moze masz gdzies petle
jaros
  1. <?
  2.  
  3. if ($_SESSION['login'] =$login)
  4. {
  5.  
  6.  
  7.  
  8. $data= date("Y-m-d");
  9. $wartosc = $cena * $szt;
  10.  
  11. $zapytanie2 = "INSERT INTO zamowienia (idzam, idk, idprod, nazwap, ilosc, cena, data)
  12.  VALUES('' , '$idk' , '$idprod' , '$nazwap' , '$szt' ,
  13.  '$wartosc' , '$data')";
  14.  
  15. $wynik2 = mysql_query($zapytanie2) or die ("Wykonanie zapytania nie powiodło się."); 
  16.  
  17.  
  18. }
  19. else
  20. {
  21. echo "<center><b><font color=red size=3>";
  22. echo "Opcja dostępna po zalogowaniu.";
  23. echo "</center></b></font>";
  24. }
  25.  
  26.  
  27.  
  28. ?>
siutek
a nie includujesz dwa razy tego skryptu??

zalozylem u siebie testowa baze, wykonalem Twoj skrypt i wszystko zapisalo sie jak nalezy.
jaros
Pokaż mi strukturę swojej bazy
siutek
  1. CREATE TABLE `zamowienia` (
  2. `idk` int(30) NOT NULL DEFAULT '0',
  3. `idprod` int(30) NOT NULL DEFAULT '0',
  4. `nazwap` varchar(64) NOT NULL DEFAULT '',
  5. `ilosc` int(10) NOT NULL DEFAULT '0',
  6. `cena` int(10) NOT NULL DEFAULT '0',
  7. `data` date NOT NULL DEFAULT '0000-00-00'
  8. ) TYPE=MyISAM;

nie dozucilem kolumny idzam bo z tego co widze jest ona generowana automatycznie, domyslam sie ze autoincrement - typy pol sa raczej bez znaczenia...
SongoQ
Rozwiazaniem jest "idzam"?questionmark.gif? Co to wlasciwie jest, nie masz tego w strukturze.
siutek
nie umiescilem idzam w stukturze z tego wzgledu ze z zapytania jarosa wynika ze albo zostawia to pole puste, albo jest to pole typu autoincrement. wiec w zasadzie w moim tescie nie wnosilo by nic konkretnego do sprawy, nie mam pojecia dlaczego dodaje podwojnie... moze skrypt jest dwa razy includowany
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.