Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nie listuje zawartości folderu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ogonn
Taki kod
  1.  <?
  2. function get_dirlist($dir)
  3. {
  4. $dirlist=array();
  5.  
  6. $dh=opendir($dir);
  7. if ($dh)
  8. {
  9.  while ($filename=readdir($dh))
  10.  {
  11.  if (!is_file($filename) and !is_dir($filename))
  12.  {
  13.  $dirlist[]=$filename;
  14.  }
  15.  }
  16.  closedir($dh);
  17. }
  18. else
  19. {
  20.  return false;
  21. }
  22.  
  23. asort($dirlist);
  24. return $dirlist;
  25. }
  26. $dirs=".";
  27. $dir = get_dirlist($dirs);
  28. $ile=count($dir);
  29. echo("
  30. <br><br>
  31. <table align=center width=500 border=1 rules=all>
  32. <tr><td bgcolor=#000000 colspan=2><font size=2 color=white><small><b>[plikow: $ile]</b></small></td></tr>
  33. <tr><td class='pas'>
  34. ");
  35. for($a=0;$a<$ile;$a++)
  36. {
  37. $rozszerz=strstr($dir[$a],".");
  38. $wielkosc=round(filesize("$dirs/$dir[$a]")/1024,1);
  39. if($dir[$a]!='index.php')
  40. echo("
  41. &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;
  42. <a href='$dirs/$dir[$a]'>$dir[$a]</a> <font size=1>[$wielkosc KB]</font><br>"
  43. );
  44. }
  45. echo("</td></tr></table>");
  46. ?>

Wchodzac przgladarka do katalogu w ktorym to umiescilem plik z w/w kodem (w katalogu jest rowniez kilka plkow) nie listuje sie jego zawartosc widnieje napis ze jest 0 plików :/
Czy ktos moze mi powiedzec dlaczego?
crash
  1. <?php
  2. if (!is_file($filename) and !is_dir($filename))
  3. ?>

Pomyśl...
ogonn
Hmm nie wiem o co chodzi sad.gif
tiraeth
Wrrrr... skąd ściągnąłeś ten skrypt?
  1. <?php
  2. if (!is_file($filename) and !is_dir($filename))
  3. ?>

!is_file -> zwraca FALSE jeżeli $filename jest plikiem
!is_dir -> zwraca FALSE jeżeli $filename jest katalogiem
FALSE and FALSE = nie wykonuj instrukcji

Więc usuń wykrzyknik przed is_file
ogonn
OOOO dziex juz rozumiem zle dziada zmodyfikowalem.
Skrypt podeslal mi ktoś z innego forum smile.gif

Jeszcze mam problema takiego że pliki mi listuje ale nie chce otworzyc sie ich zawartość po kliknieciu w link do pliku. Chmod na plikach jest 644.
Dodam że pliki te są wysyłane na serwer przez uzytkownikow za pomoca perzegladarki. Chmod zapewne jest niepoprawny dopiero jak ustawie 544 to plik sie otwiera?

Tak wygląda skrypt do wysylania plików (jest on w najprostszej formie tak na dobry poczatek)
  1. <?
  2. move_uploaded_file($_FILES['pliczek']['tmp_name'],"upload/".$_FILES['pliczek']['name']);
  3. echo('plik pomyślnie wgrany <a href=".">Przejdź do strony głównej z listą plików</a>');
  4. ?>

Czy chmoga na uploadowany plik narzuca serwer czy php? Co zrobić aby chmod był poprawny tak aby urzytkownicy mogli odczytac plik?
Dzieki wielkie
:]
Wave
Ogonn, co do piewszego skryptu to radzę użyć glob().
halfik
chmod() ?
ogonn
Hmm jestem zupelnym amatorem.Jesli chodzi o glob() zupalnie nie wiem o co chodzi :] a jesli chodzi o chmod()? to tez nie bardzo kumam :] Co mam z tym chmodem zrobić? Moge prosić o jakiś przykład zastosowania?

Edit:
Ehh wyczytalem w jakims tamacie cos takiego:
  1. <?php
  2. chmod('licznik.txt', 0666);
  3. ?>

lecz gdzie mam to wstawić i jak zmodyfikować aby wszytski pliki nabrały odpowiednich praw ?
Wave
kurde,
php.net/chmod
php.net/glob
ogonn
kurde nie rozumiemy sie mi nie wystarcza kluczowe slowa wolalbym zobaczyć przyklad zastosowania abym mogl cos z tego wykminić bo jak wspomnialem jestem amatorem.:]
strife
To nie są słowa kluczowe tylko linki do manuala opisującego każde z nich, wraz z przykładami ! Czytałeś to wogóle, jeśli tak to czego nie rozumiesz?

Pozdrawiam!
ogonn
:] Hehe bez kitu nie zczailem ze to linki. Spoko poczytam dzieki ale niemniej jednak jakby sie komus chcialo to w miedzy czasie moze wpleść mi w skrypta odpowiedni bajer. Pozatym dlaczego musz enadać prawa do uruchamiania sam odczuyt nie wystarczy?Tak wynika przynajmniej z moich testów

Pozdrawiam
Wave
Proszę, przykład:
  1. <?php
  2. foreach ( glob('pliki/*.*') as $path ) $pliki[] = $path;
  3. print_r($pliki);
  4.  
  5. ?>

Prawda że łatwiej ?
ogonn
No nic widze ze gotowca stad nie wyciagne. Przeciez zebym umiał to wpleść w moj skrypt to musiałbym z miesiac poczytać a potrzebuje to n aprędce i i z 10 dni jestem w tym samym miejscu i mnie szlag trafia. Jezeli moze ktoś wpeść to jakoś w moj skrypt bede wdzieczny.Inne odpowiedzi prznajmniej na dzien dzisiajszy beda chyba raczej zbedne :/
nospor
Cytat
No nic widze ze gotowca stad nie wyciagne
No jakos jestesmy cieci na takie rzeczy, szczegolnie ze prowadzono cie tu za rączke od początku a ty dalej swoje. nawet nie analizujesz kodow co ci podano. Wave dal ci kod, ktory zastepuje ci calą twoją funkcje. no ale skąd miales to wiedziec, skoro nawet nie raczyles sprawdzic.

Cytat
Inne odpowiedzi prznajmniej na dzien dzisiajszy beda chyba raczej zbedne
skoro zbędne to zamykam. (z innych powodów też smile.gif )

przyloż sie troche. 10 dni mowisz siedzisz? to chyba w q2 se grales w tym czasie a nie probowale podstaw i kodow przeanalizowac
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.