Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konfiguracja serwera -> php+JAVA
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
ennics
Cześć!

Administruję serwerem w sieci intranetowej. Dotychczas działał w oparciu o architekturę LAMP. Pojawiła się ostatnio konieczność dzierżawy miejsca na dwie nowe aplikacje i tu jest mały problem ponieważ zapotrzebowanie wygląda tak:
aplikacja 1: php+PostgreSQL
aplikacja 2: JAVA+MySQL
Na serwerze obecnie działa Apache2.0.5+PHP5+MySQL5. Zastanawiałem się
jak pogodzić obsługę JAVA i php oraz dwóch różnych baz. Apacha mogę skonfigurować z modem mod_jk, ale czy to będzie wydajna konfiguracja?
No i pozostaje problem dwóch baz na jednym serwerze. Nie mam możliwości pozyskania maszyny dedykowanej pod bazę danych która jest w tej samej sieci lokalnej co serwer www.
Czy w konfiguracji software:
Apache+php(jako CGI)+mod_jk+PGSQL+MySQL
i hardware:
2 x Intel® Xeon™ 2,8 GHz z Hyper Treadig, 2 GB DDR SDRAM, HDD 2 x 36 GB + 2 x 72 GB, 2 x GigabitEthernet (using FastEthernet 100 Mbps).
Serwer w sieci intranet ma szansę obsłużyć ok 1000 użytkowników online z całej Polski?

Pozdrawiam.
Fo
Cześć.

szkoda że tak żadko tu bywam, ahh pojawiają się jednak posty ludzi, którzy pracują na serwerach a nie się bawią.

Jak pogodzić obsługę JAVA i php ?

Montaż: Tomcata powiedzmy 5.5
do tego J2EE 1.4 SDK

do tego
Apache2 + mod_jk (jeżeli miałbyś problemy ze skompilowaniem osobno mod_jk do .so to polecam kompilować statycznie) + mod_proxy

hmm to jeszcze z pgsql a więc kłania się jdbc

a jeżeli chodzi o sam hardware który wymieniłeś, hmm
ile tamten XEON ma pamięci cache ? i czy dyski są SCSI czy normalne ?
jeżeli masz scsi i przynajmniej z 256-512kb cache na pokładzie tego xeona to powinno to wszystko śmigać bez większych problemów. jak nie masz scazi tylko normlane udmy to moze to sie wszystko troche grzac - ale jak bardzo to juz jedynie testy moga pokazać.

pozdrówka,
Fo
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.