Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: onchange select z parametrem
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
invx
tak wywoluje funkcje ktora wstawia mi tagi bbcodu
  1. <select size="1" name="kolor" onchange="wstawtag(x.tresc, '[kolor=]','[/kolor]','')">
  2. <option value="kasztanowy" style="background-color: #800000" >Kasztanowy</option>
  3. <option value="zielony" style="background-color: #008000">Zielony</option>
  4. <option value="oliwkowy" style="background-color: #808000">Oliwkowy</option>
  5. <option value="granatowy" style="background-color: #000080">Granatowy</option>
  6. ...

Do kodu HTML uzywa sie bbcode HTML!!! Dalej twierdzisz ze zawsze piszesz poprawne bbcode?
no i mogles juz sie pozbyc tych \". wkoncu to nie php. przez to formatowanie beznadziejnie wygląda
---
nospor

wywalilem /"
invx

i jest ok wstawia, jednakze dosc "surowo", bo nie wstawa koloru tongue.gif
i nie mam pomyslu (przez te mrozy dosc ciezko sie mysli tongue.gif), jak pobrac value wybranej pozycji z listy, w wstawic ja pomiedzy [kolor= a ]
revyag
O pobieraniu value z option selecta było wiele razy, wstyd pytać. Wtedy w funkcji nie robisz tak, że argumentami są jakieś stringi oznaczające bbcode. Niech to będzie jeden argument określający kolor (właśnie value pobierane z selecta). W funkcji wtedy łatwo nadasz ten kolor tekstowi, który może być drugim argumentem(tekst nie kolor:))
invx
... nie widzi mi sie tworzyc nowej funkcji wstawiania tagow, tylko dla selecta ...

P.S.
@nospor, faktycznie tongue.gif to przez te mrozy sie tak zle dzieje. U mnie w nocy bylo -24 tongue.gif
revyag
Cytat(invx @ 2006-01-23 14:40:50)
... nie widzi mi sie tworzyc nowej funkcji wstawiania tagow, tylko dla selecta ...

No to sobie dodaj dodatkowy argument w funkcji oznaczający wartość bbcod,który chcesz aplikować dla tekstu.Może to być kolor,lub coś innego. Wtedy będziesz miał tak:
  1. <select size="1" name="kolor" onchange="wstawtag(x.tresc, '[kolor=]','[/kolor]',kolor_z_selecta)">
invx
odpada ...

nie mozna pobrac wartosci option'a jakos questionmark.gif
albo wywolac wstawtag() jakos w kazdym optionie questionmark.gif
nospor
Cytat
odpada...
czemu?

1. <select size="1" name="kolor" onchange="wstawtag(x.tresc, '[kolor=]','[/kolor]',this.options[this.selectedIndex].value)">
crash
A czemu nie zrobisz:
  1. <select size="1" name="kolor" onchange="wstawtag(x.tresc, '[kolor='+this.options[this.selectedIndex].value+']','[/kolor]');">

Przecież to najpopularniejsze użycie JS w selecie...
graft
Odgrzebuje temat ponieważ nie mogę sobie poradzić z tym selectem:

Naskrobałem:
  1. function sregion(){
  2. if(document.getElementById('Country').options[document.getElementById('Country').selectedIndex].value=='Polska') {
  3. document.getElementById('pol').style.display='block';
  4. document.getElementById('int').style.display='none';
  5. }else{
  6. document.getElementById('pol').style.display='none';
  7. document.getElementById('int').style.display='block';
  8. }
  9.  
  10. <select style="width:180px;" name="Country" onChange="javascript:sregion()" >
  11. ...
  12. ...
  13. optionsy
  14. ...
  15. ...
  16.  
  17. <div style="display: none" id="pol">
  18. <select name="wojewodztwo" id="wojewodztwo">
  19. ...optionsy z wojewodztwami
  20. </div>
  21. <div style="display: none" id="int">
  22. <input name="city" type="text" id="wojewodztwo" value="" />
  23. </div>

niestety nie działa sad.gif

Chodzi mi o to, że jak użytkownik wybierze z listy kraj: Polska to zostanie mu wyświetlona lista select (polskich wojewodztw). W przeciwnym razie dostanie pole do wpisania ręcznie wojewodztwa.

Jak poprawnie zapisać funkcję?
nowotny
Wg. twojego kodu nie masz elementu z id "Country"...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.