Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Uprawnienia do katalogu poza www
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
sumar
Witam

Mama problem z dostaniem się do plików w katalogu znajdującym się poza katalogiem www tzn

/data/pliki <- Tu chce się dostać

Natomiast struktura www jest taka

/var/www/html/www/moja_strona <- a z tąd wykonuje skrypt ktory chce pobrać plik z katalogu /data/pliki

Apache ma ustawione
user apache
group apache

System Centos 4.2

Taki mam blad
  1. <?php
  2. Warning: copy(/data/pliki/1138362604-bmf_v2.jpg): failed to open stream: Permission denied in
  3. ?>

katalog data i pliki maja ustawienia

chmod 777
user:apache
group:apache

Może ktoś wie jak powinny być ustawione upranienia, gryupy i użytkownicy aby to działało.
crash
Sprawdziłem. Działa. Czy na pewno wykonałeś:
Kod
chmod 777 -R /data
?
sumar
Niestety nadal nic

Czy ktos ma jakis pomysł co tu jest nie tak. Może jakieś ustawienia Apache albo php
simemo
Witam

Wg. mnie nie będziesz mógł się dostać w drzewie katalogów wyżej niż pozwala na to DirectoryRoot. Jeżeli to Twój serwer, lub masz dostęp do shella na tym koncie to zrób sobie link z katalogu strony do tego katalogu poza drzewem, ale warunkiem zadziałania jest aktywna opcja FollowSymLinks w dyrektywie <Directory "twoja strona" > apacha.

Czasami admini "olewają sprawę" i nie stosują AllowOverride None w tej dyrektywie i wtedy można sobie FollowSymLinks włączyć przez .htaccess.

Pozdrawiam,
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.