Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komputer się wyłącza
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
cy3er
Zaczęło się od proby przeinstalowania windowsa z 98 na XP wkladam plytke odpalam, formatuje po czym rozpoczynam instalacje. Włącza się okienko do wpisywania seriala, wpisuje no i mysle ze wszystko "take easy". A tu ździwnko :| Wyskakuje monit naniebieskim tle. Myśle ładnie ... próbuje drugi raz - to samo. Biore windowsa 98 wkładam, instaluje i juz sie ciesze smile.gif Instalacja przebiegla pomyslnie. Niestety po załadowaniu pulpitu z ikonkami ku mojemu ździwieniu pojawia się monit "Teraz możesz bezpiecznie wyłączyć komputer". Załamka sad.gif czyszcze całą płytę główną łącznie z radiatorem, ram, i zasilaczem. To samo ... podejżenia moje padają na dysk - lece do kumpla i wkladam swój dysk do jego kompa i działa a następnie jego dysk do swojego kompa i też działa bez problemu przy tym nie wyłączając się:| Co jest grane? To jakaś amba fatima sad.gif Prosze o pomoc w trybie natychmiastowym

Mój sprzęt
Dysk Samsung 60 Gb, Płyta Aopen, Duron 800
Sprzęt kumpla
Dysk samsung 20 Gb, celeron 1GHz, płyta AOpen AK49

Pozdrawiam
NuLL
Wypnij z zasilacza wszystko poza cdromem i dyskiem oraz plyta glowna - tzn minimalnym sprzetem do dzialania i sprawdz co sie dzieje.
dr_bonzo
Cytat
Wyskakuje monit naniebieskim tle.

Te monity (dla XP) maja swoje kody/nazwy, spisz ja, podaj tutaj i wygoogluj rozwiazanie dla tego monita.
cy3er
Na trybie awaryjnym poszedł dysk ... sróbuje wypiąc jutro tzn dziś ;-) Kod monitu sprawdze ale pisało coś w stylu " Wystąpił błąd krytyczny i instalacja została przerwana aby nie uszkodzić sprzętu"
mike
Miałem ostatnio niemal identyczną sytuację, na 90% padł Ci RAM.
Ja straciłem 512MB na szczeście tylko jedną kość i zostało mi 512MB biggrin.gif
cy3er
to jeśli padł ram to dlaczego działajet kompuer z drugim dyskiem ?:| I dlaczego dzialajet skoro tylko jedna kosc jest :|
mike
Możesz mieć uszkodzoną kość.

U mnie było tak:
1. Zacząły się problemy, komuter chodził jak chciał, wiele aplikacji chodziło niestablinie, nagłe errory ( [wysyłaj] [nie wysyłaj] ), komuter resetował się (czxaem po włączeniu, czasem długo od włączenia);
2. Przeinstalowałem Windę - nic; dalej to samo;
3. Przeinstalowałem raz jeszcze, i jeszcze raz (z każdym razem coraz gożej);
4. Podczas jedej z instalacji - nie doszło do końca: wywaliło niebieski monit, troche inny niż wszysrtkie, taki z krzamami bez polskich liter a komunikat rozsypany po całym minitorze. Przesłanie jedno - wyłącz wadliwy sprzęt bo wpływa źle na resztę;
5. Zapomniałbym o błędach z dyskiem twardym, przez RAM pojawiły sie błędu zapisu i odczytu, dlatego teraz musze część danych odzyskiwać Easy Recovery.

Masz podobnie?

U mnie to był RAM, wadliwa kość.
sztosz
Jak nie podasz co windows XP gada, wszystkie 0x000000 to można gdybac i gdybać....
cy3er
Ta k u mnie jest podobnie a monit podam niebawem. Pamiętam jeszcze ze pisało coś o "zrzucaniu pamięci fizycznej"
air_szyna
Zacznijmy może od sprawdzenia pamięci
Jest taki fajny program do sprawdzania Memtest sie nazywa ... zlokalizowac go można na googlach. Jeszcze mnie w życiu nie zawiódł a jeśli pokaża błędy to na 100% pamięc jest uszkodzona albo nie współpracuje poprawnie z tym konkretnym sprzetem.
Pamięci padają chyba najczęściej w komputerach (i dyski jeszcze) więc od tego bym zaczął sprawdzanie.
cy3er
No więc tak ... płyta sprawdzona wizualnie - wygląda ok, dysk kumpla nie działa u mnie - ze zmęczenia pomyliłem się, Pamięć ram sprawna - ponieważ sprawdzałem u niego swoją kość, tąsmy dobre... Czyli wszystko dobre a nic nie dziala :| Po zajrzeniu do biosa tylko jedyną anomalią jaką zaobserwowałem jest napięcie 12V które skacze nawet do 13 ... czy to normalne?

Płyta SONO VK2208 .. co spowoduje wyjęcie baterii biosowej? .. pozdrawiam
sztosz
Wyjęcie bateryjki zresetuje BIOS do ustawień fabrycznych. Jak długo sprawdzałeś RAM i jakim programem?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.