Które z rozwiązań wydaje wam się korzystniejsze:
ORM
Stricte mapowanie bazy danych do obiektów, które następnie można łatwo wykorzystać w php. Bardzo intuicyjne i wygodne, szczególnie jeśli zaimplementujemy rozwiązanie, które jest w stanie na bieżąco odwzorowywać zmiany w bazie danych (dodatkowe tabele, itd.).
Dodawanie nowej klasy to po prostu stworzenie dodatkowej tabeli, nowy obiekt to rekord.
Wadą jest brak pewnej unifikacji i kłopot z utworzeniem drzewa obiektów, ale myślę, że jest to do obejścia.
Przykład takiego rozwiązania możemy znaleźć w Ruby on Rails.
VFS
Wirtualny system plików też jest ciekawym rozwiązaniem, wprowadzającym jakby dodatkową strukturę w bazie danych, która następnie jest odwzorowywana w postaci obiektów php. Rozwiązanie o tyle dobre, że automatycznie wprowadza nam pewną strukturę drzewiastą, w której mamy nasze obiekty i w jednej gałęzi mogą znajdować się różne obiekty, np. artykuły, komentarze, pliki, itd.
Największą wadą jest to, że wprowadzamy dodatkową "warstwę" modelu, która musi te wszystkie elementy poskładać w całość i przedstawić w postaci obiektów i dodatkowych narzędzi do ich wyszukiwania/pobierania. Jest to nieco mniej intuicyjne, gdyż dodanie nowej klasy/obiektu wymaga znajomości pewnych założeń systemu plików i jeśli nie jest do tego udostępnione dodatkowe narzędzie to mamy problem

Przykładowe drzewo takiego systemu plików: http://www.binarychoice.pl/_images/p28/carbon-uml.gif
Mam nadzieję Seth, że nie masz nic przeciwko

Oba rozwiązania mają swoje minusy, ja planowałem zaimplementować w swoich projektach VFS, ale przyglądając się prezentacjom Ruby on Rails byłem mile zaskoczony prostotą ich ORM-a. Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie jakieś połączenie obu rozwiązań.
Cóż więcej mogę powiedzieć - do dyskusji koledzy