Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak zrobić liczenie wprowadzanych znaków
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
niko
cześć

jak zrobić okienko które informowałoby o tym ile znaków zostało wprowadzone ?

np w jednym textarea wpisywany byłby text a obok wyświetlałoby się ile znaków juz zostało wprowadzone - wie ktoś może ?
mike
Zapewne chodzi Ci o wyświetlanie tychz informacji w czasie rzeczywistym.
Wciskasz prycusk a w okienku obok zmienia się liczba.

W takim razie przenoszę na Po Stronie przelądarki :: JavaScript bo to nie ma żadnego związku z php.
niko
nie po wciśnięciu guzika tylko jak sie pisze w textarea to drugie okienko wyświetla ilośc wprowadzonych znaków - chciałem zmałpować to ze strony plusa kiedyś mieli tam bramkę - tylko ze sie pogubiłem - ja potrzebuje to jaknajprostrze - tylko texarea a obok dowolne inne okienko które by liczyło ile w tym texarea zostało wpisanych znaków smile.gif

adminku sorki nie widziałem javy to dałem to w php smile.gif
revyag
Kod
<script type="text/javascript">
function show() {
    document.getElementById("counter").innerHTML =
    "Liczba wprowadzonych znaków: " +
    document.getElementById("area").value.length;    
}
</script>

1. <textarea id="area" name="area" onkeyup="show()"></textarea><br />
  2. <span id="counter"></span>
yasiek
Wracam do tematu... funkcja działa, tylko jeżeli użytkwonik nie wpisze jeszcze nic do textarey nie wyświetla się żaden tekst. Co zrobic, żeby od razu wyświetlało: "Liczba wprowadzonych znaków: 0"?
Michasko
  1. if (form.area.value.lenght = 0 ) {
  2. document.getElementById("counter").innerHTML = "Liczba wprowadzonych znaków: 0 ";
  3. }

szczerze mówiąc to nie znam sie wcale na JavaScript'cie i nie wiem czy zadziała...
ale raczej tak :]
revyag
No raczej nie snitch.gif Błąd w warunku -> zamiast = musi być ==
A poza tym to przecież można do spana to wpisać a nie w javascript ustawiać.
  1. <span id="counter">Liczba wprowadzonych znaków: 0</span>
yasiek
Michasko - próbowałem tak wcześniej... nie zadziałało winksmiley.jpg za to metoda revyaga jak najbardziej się sprawdza winksmiley.jpg ja jednak wolę php tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.