Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php + MySQL i automatyczne wysyłanie wiadomosci..
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Hipcio
Witam smile.gif

Na początek opisze o co mi dokładie chodzi :

Np. Przez cały dzień zbieram jakieś dane w tabeli MySQL i chcę zeby o godzinie np. 18:00 , były wysłane na maila do kilku osob. Więc ..wszystko wiem oprocz tego jak wywołać skrypt odpowiadajacy za wysyłania maila o określonej godzinie, myślałem zeby podpiąć go pod strone i wtedy jak ktoś by przeglądał strone to uruchomiłby skrypt , ale generowanie maili pewnie chwile by trwało i jeszcze liczyc na to ze akurat o 18 ktos przeładuje strone graniczy z cudem...Jest jakiś sposób zeby o 18 skrypt sam sie uruchomił ? Prosze o jakieś przykłady. Pozdrawiam.
tts
Skorzystaj z crond.
Hipcio
Dodam ze nie mam dostępu do ustawien servera, poszukam cos na temat tego crond..ale to chyba na lniucha jest ?
mike
Cytat(tts @ 2006-02-22 14:28:12)
Skorzystaj z crond.

Jak już podpowiadasz to nie wprowadzan w błąd.
Nie ma czegoś takiego jak crond.

Jest CRON
tts
@mike_mech: Dzieki za zwrocenie uwagi - literowka. @Hipcio: sorry za wprowadzenie w blad.
Hipcio
Cron odpada :/ , wyglada na to ze lipa :/ szkoda ze nie mozna wywałac jakiegoś skryptu w php z timerem jakims i zeby działał bez przegladarki , albo coś sad.gif ....

Jedyne co mi przychodzi do głowy to otwarcie osobnej stronki ze skryptem w przegladarce z okreslonym refreszem np. co godzine , ale to lipa troche :/
mike
Cron byłby dla Ciebie idealny, możesz wywołać dowolny skrypt ja jakąkolwiek częstotliwością.
Jeśli go nie możesz użyć to możesz skorzystać z usługi webcron.org
Hipcio
Dzięki smile.gif Ale chyba jest cos takiego jak php Cron daemon... Popatrze na to a jak nie to webcron smile.gif
w00t
Hej, czy ten cron nadałby się do automatycznego usuwania danych z bazy?
Hipcio
Jak najbardziej sie nadaje do usowania danych z bazy , on poprostu wywołuje skrypt / program o okreslonej godzinie...o php Cron daemon jeszce niewiele wiem..ale szukam.
Hipcio
Znalazłem cos takiego, ale to lipa.. http://www.bitfolge.de/pseudocron-en.html

Moze komus sie przyda , ale z tego co widze to trzeba includowac w stronie , a nie o to chodzi..
Gość_darek
Nie wszystkie serwery umozliwiają dostęp do cron-tab (różnie to nazywają).
Naprzykład słynna nazwa pl. nie ma krontaba ,natomiast jak ktoś chce korzystać z tak owego to dostępny jest np. na klatka.pl ,ale do kitu maja ofertę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.