Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: '4' pytania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zeli
Mam male problemy i nie wiem jak je rozwiazac. Niektore moga byc proste a niektore nie:

1. Czy istnieje zapytanie SQL, ktore zapisuje cala baza do pliku (tzw. export)? Jesli tak to jakie to zapytanie i w takim razie jakie jest zapytanie do importu. Moga byc rowniez same tabele jak nie ma bazy. Oczywiscie chodzi mi z poziomu php.

2. Mam formularz. Dane z formularza przysylane sa do mysql'a. A pozniej odczytywane. Pytanie moje jest takie: Jak je odczytywac zeby html nie byl dostepny. tzn. Jesli ktos w tresci np. news'a wrzuci <h1></h1> to zeby nie mial gigantycznych liter.

3. No i tym samymy jak zrobic zeby enter w formularzy zastepowalo <br />, czyli zeby enter byl enterem jak wyswietlam pozniej np. newsa a nie spacja.

4. Najtrudniejsze pytanie i najdziwniejsze mi sie wydaje: Jesli uzywam zapytan SQL w php to jesli uzywam `` to dziala a jesli '' to nie zawsze, oto przyklady:

1. <?php
  2. $sql = "INSERT INTO `$tabela` (`id`,`autor`,`mail`,`data`,`tresc`) 
  3. VALUES ('','$autor','$mail',$datar,'$tresc')";
  4. ?>
-> TO DZIALA

1. <?php
  2. $sql = "INSERT INTO '$tabela' ('id','autor','mail','data','tresc') 
  3. VALUES ('','$autor','$mail',$datar,'$tresc')";
  4. ?>
-> TO NIE DZIALA

No i pytanie: Jak i kiedy mam uzywac tego `` a kiedy tego ''.
dr_bonzo
2. strip_tags()
4. uzywaj tylko '' (zwykle apostrofy) do zamykania wen stringow, nazw tablic, kolumn nie umieszczaj wewn. niczego ('', ani ``) no chyba ze uzyles nazw zarejestrowanych (czego sie nie zaleca)
3. nl2br()
Kuziu
2. ags() by się ich pozbyć całkiem htmlentities() wyświetli <h1> jako tekst widoczny nie wpływając na czcionkę

3.
pobierz, plaintext
  1. <?php
  2. $sql = 'INSERT INTO `$tabela` ('id''autor''mail''data''tresc')
  3. VALUES ('''' . $autor . '''' . $mail . '''' . $datar . '''' . $tresc '')';
  4.  
  5. ?>

Wiem że troche to dziwnie wygląda ale taki zapis jest raczej najpoprawniejszy.
zeli
Wielkie dzieki, za odpowiedzi naprawde sie przydaly, ale co z pytaniem pierwszym? A i nie bardzo rozumiem odpowiedzi na czwarte. Bo dalej nie wiem kiedy powinno sie uzywac ` a kiedy ' a kiedy ". moze co do tych dwoch ostatnich to jeszcze wiem ale nie widze roznicy miedzy ` a '. No a raz dziala a raz nie. W kazdym razie dziekuje za odpowiedzi, jak ktos potrafi to prosze jeszcze o 1 i 4:)
nospor
ad1)
Cytat
Czy istnieje zapytanie SQL, ktore zapisuje cala baza do pliku (tzw. export)

Cytat
Oczywiscie chodzi mi z poziomu php.

To się zdecyduj... ma to byc zapytanie, czy ma to byc w php? jak php to se pobierz wszystkie dane i se je zapisz. winksmiley.jpg

ad4) '' oznaczją tekst . i tylko do tego nalezy je uzywac.a ze czasami to dziala, to juz wina mysql ze nie podchodzi konsekwetnie do pewnych rzeczy (to tylko moja prywatna opinia ). `` oznaczają nazwy pól, tabel itp. i tylko do tego nalezy ich uzywac winksmiley.jpg
zeli
Dzieki:) A chodzi o zapytanie SQL.
Neotion
Z tego co wiem zapytanie nie istnieje ale istnieją skrypty do tego, ja zawsze korzystałem z nukowskiego sql.dump.

Poszukaj, równie dobrze można ten skrypt na funkcję przeobić.
spenalzo
Ad 1.

http://dev.mysql.com/doc/refman/4.1/en/select.html#id3217950
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.