1. Czy istnieje zapytanie SQL, ktore zapisuje cala baza do pliku (tzw. export)? Jesli tak to jakie to zapytanie i w takim razie jakie jest zapytanie do importu. Moga byc rowniez same tabele jak nie ma bazy. Oczywiscie chodzi mi z poziomu php.
2. Mam formularz. Dane z formularza przysylane sa do mysql'a. A pozniej odczytywane. Pytanie moje jest takie: Jak je odczytywac zeby html nie byl dostepny. tzn. Jesli ktos w tresci np. news'a wrzuci <h1></h1> to zeby nie mial gigantycznych liter.
3. No i tym samymy jak zrobic zeby enter w formularzy zastepowalo <br />, czyli zeby enter byl enterem jak wyswietlam pozniej np. newsa a nie spacja.
4. Najtrudniejsze pytanie i najdziwniejsze mi sie wydaje: Jesli uzywam zapytan SQL w php to jesli uzywam `` to dziala a jesli '' to nie zawsze, oto przyklady:
-> TO DZIALA
<?php $sql = "INSERT INTO `$tabela` (`id`,`autor`,`mail`,`data`,`tresc`) VALUES ('','$autor','$mail',$datar,'$tresc')"; ?>
-> TO NIE DZIALA
<?php $sql = "INSERT INTO '$tabela' ('id','autor','mail','data','tresc') VALUES ('','$autor','$mail',$datar,'$tresc')"; ?>
No i pytanie: Jak i kiedy mam uzywac tego `` a kiedy tego ''.