Witam!
Dużym moim problemem jest korespondencja e-mailowa jako forma powiadamiania o zmianach. Szukam na forum korzystając z różnych słow kluczowych, niczego nie znajduje.
Powiedzcie mi, czy widzicie sens łączenia się z własnym serwerem pocztowym w celu wysłania e-maila? Czy nie lepszy będzie program SMTP, którego korzysta się za pomocą mail()?
Załóżmy, że wysyłamy maile do użytkowników, którzy są różnych narodowości.
Powiedzmy, że korespondencja idzie do 20 użytkowników, 10 polaków i 10 anglików. Najpierw myślałem o rozwiązaniu, aby najpierw stworzyć maila dla polaków, skorzystać z szablonów maila itp. a potem powtórzyć to dla anglików.
No ale niestety porządny e-mail musi ładnie wyglądać. Wypadałoby w nagłówku umieścić "Witaj {username}", a nie "witaj użytkowniku", czyli do każdego emaila troszkę inny zapis. Zresztą, że inny to jest oczywiste, bo przecież zwykle w mailu są linku do wypisów z subskrypcji itp.
Oglądałem komendy, jakimi komunikuje się przez SMTP, zwracane ciągi itp. Ale mojego problemu to nie rozwiązuje.
Napewno jest na wysyłkę jakiś uniwersalny sposób, inaczej zwariowałyby chyba firmy udostępniające darmowe subskrypcje (i inne komponenty) za reklamę. Proszę, pomóżcie.
Jak jeszcze ktoś byłby tak miły, to zapraszam do ukrytego w gąszczu innych topica: http://forum.php.pl/index.php?act=ST&f=27&t=42045&st=0