Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Generowanie stron z wynikami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
RAFpl
Chciałbym napisać jakiś prosty system news'ów oparty wyłącznie na php i zastanawiam się jak rozwiązać problem wyświetlanie odpowiedniej ilości newsów na stronie tj. żeby wyświetlało się w przypadku np. większej ilości newsów niż 5 linki <pierwsza strona z newsami> <1><2><3><ostania>.

Jestem ciekaw jak już bardziej doświadczeni userzy rozwiązali ten problem.

BTW. Myślałem nad wczytywaniem do tablicy nazw artykułów lub generowaniem (tworzenie pliku html) stron przez php z wynikami. Jednak mimo wszystko jestem ciekaw jak Wy byście rozwiązali ten problem (grunt to uczyć się od lepszych winksmiley.jpg ).
Lars
Cytat(RAFpl @ 2006-03-12 16:44:40)
Chciałbym napisać jakiś prosty system news'ów oparty wyłącznie na php i zastanawiam się jak rozwiązać problem wyświetlanie odpowiedniej ilości newsów na stronie tj. żeby wyświetlało się w przypadku np. większej ilości newsów niż 5 linki <pierwsza strona z newsami> <1><2><3><ostania>.

Jestem ciekaw jak już bardziej doświadczeni userzy rozwiązali ten problem.

BTW. Myślałem nad wczytywaniem do tablicy nazw artykułów lub generowaniem (tworzenie pliku html) stron przez php z wynikami. Jednak mimo wszystko jestem ciekaw jak Wy byście rozwiązali ten problem (grunt to uczyć się od lepszych winksmiley.jpg ).

array_chunk" title="Zobacz w manualu php" target="_manual

jak newsy masz w tablicy - wykorzystaj w/w funkcje.
  1. <?php
  2. array_chunk($array, $ilosc_stron);
  3. ?>
RAFpl
Cytat(LBO @ 2006-03-12 16:48:06)
szukaj na forum pod hasłem "paginacja"

Niestety na forum nie ma tematów z wyrazem "paginacja", wcześniej szukałem także pod innymi nazwami. Chciałbym tylko dodać, że chciałbym to zrobić bez mysql (tutaj już w googlach coś znalazłem na temat dzielenie strony). Teraz poszukam "paginacja" w googlach, a nóż coś się trafi ciekawego.

Niby mam pomysł jak to rozwiązać, ale niestety to co wymyśle zazwyczaj jest pionierskie (nie sprawdzone tongue.gif), a narazie jestem ciekaw jak doświadczene osoby to rozwiązały.

BTW. Zapomniałbym, thx dla wszystkich za pomoc (już kilka cennych wskazówek przydało się biggrin.gif ).
LBO
tutaj znajdziesz bardzo ladnie opisany sposob biggrin.gif

P.S. sorki, za tamtego nieprzydatnego posta
scanner
HINT: paginacja = stronicowanie
RAFpl
Cytat(LBO @ 2006-03-12 16:58:07)
tutaj znajdziesz bardzo ladnie opisany sposob biggrin.gif

P.S. sorki, za tamtego nieprzydatnego posta

No właśnie tamten post również skierował mnie do strony, którą podałeś ( tak więc nie był, aż tak nieprzydatny ;] ).

Cytat
HINT: paginacja = stronicowanie

No tak, Nospor napisał dosyć ciekawy skrypt, od razu daje linka dla tych którzy też śledzą ten temat:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=35...l=stronicowanie

Jeżeli ktoś chciałby stronicowanie z użyciem mysql ( w stylu google czy onetu):
http://forum.webhelp.pl/faqforum.php?f=1
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.