Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak dolaczacie podstrony?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Suchy
W jaki sposob dolaczacie podstrony w swoich skryptach? JA to robie poprzez i nclude i $_GET a w jaki sposob rob icie to Wy?
jastu
No to ja mam pytanie do ciebie : czy możesz mi podać przykład takiego załączenia pliku - chodzi mi o to że serwer na którym ostatnio osiadłem nie pozwala na osadzania kodu php w plikach HTML i też muszę sobię poradzić z include . Proszę o jakiś link zgłębiający zagadnienie (najlepiej przykład ) bądź przykład kodu . Pozdrawiam i czekam niecierpliwie sadsmiley02.gif
Suchy
tzn jesli nie mozesz łączyć kodu html i php to mozesz to zrobi c odwortnie- polaczyc php z htmlem. tzn robisz 2 pliki- naglowek.phpi w im masz <html><head></head><body> potem plik index.php w ktorym dolacnczasz pliki, i trzeci stopka.php i wnim masz</body></html>

a oto jak dolaczam pliki:
  1. <?
  2.  $plik=$_GET['id'].".php";
  3.  
  4. if(file_exists($plik))
  5. { 
  6.  include($file);
  7.  }
  8.  
  9. ?>  

mam nadzieje ze jakos c itto pomoże

a i jeszcze jedno- link moze wygladac tak: http://mojastrona.pl/index.php?id=newsy
Kuziu
  1. <?php
  2.  
  3. if(!isset($_GET['module']))
  4. $_GET['module'] = 'news';
  5.  
  6. switch($_GET['module']){
  7. case 'news': include 'modules/news.php'; break;
  8. case 'forum': include 'modules/forum.php'; break;
  9.  
  10. default: include 'wrongpage.php'; break;
  11. }
  12.  
  13. ?>

Przykład który podał suchy jest dość niebezpieczny gdyż pozwala użytkownikowi na dołączenie plików któych dołaczania sobie nie życzymy i wykonywanie być może akcji których nie powinien.
Suchy
w sumei kuziu ma racje więc użyj jego kodu smile.gif a tak przy okazji kuziu czytałeś akrtykuł o przyjaznych urlach?
Dex1987
@jastu moze Ci się przyda http://forum.php.pl/index.php?act=ST&f=27&t=42203
Kuziu
Tak, ale narazie nie mam potrzeby jego stosowania. Jakos nie zależy mi na tym by użytkownik patrzył na ładny adres www. Chociaż przy serwisie w którym ludzie często wymieniali by się lnikami to oczywiśćie dobry pomysł. Narazie robiłem stornki w których tego nie potrzebowałem.
Suchy
a jak masz teraz chwilke to pobaw sie tym i jestem ciekaw czy ci t ozadziałą... mi t odziałaćidealne ien ichciało... bo gdy zaincludowało odpowiedni plik t otraciły sie wszystkie style:/
bigZbig
Cytat(jastu @ 2006-03-20 22:21:12)
No to ja mam pytanie do ciebie : czy możesz mi podać przykład takiego załączenia pliku - chodzi mi o to że serwer na którym ostatnio osiadłem nie pozwala na osadzania kodu php w plikach HTML i też muszę sobię poradzić z include . Proszę o jakiś link zgłębiający zagadnienie (najlepiej przykład ) bądź przykład kodu . Pozdrawiam i  czekam niecierpliwie  sadsmiley02.gif

To jest raczej standardowe zachowanie serwera. Plik łaczacy w sobie kod html i php powinien miec rozszerzenie phtml. Mozesz oczywiscie zastosowac samo php. Mozesz tez plik o rozszerzeniu html inludowac do innego pliku. W takim przypadku dla serwera wazne jest rozszerzenie pliku, z ktorego wywoluje sie include.
Suchy
gizbig a ty uzywasz moze tych "przyjaznych urli"?
bigZbig
@Suchy - jesli to "bzip" bylo do mnie to prosze zobacz http://bigweb.pl

edit
-----------------
"gizbig" - jestes coraz blizej
jastu
  1. <?
  2.  $plik=$_GET['id'].".php";
  3.  
  4. if(file_exists($plik))
  5. { 
  6.  include($file);
  7.  }
  8.  
  9. ?>

Prosto ,rozumiem - tylko jeszcze podpowiedzcie mi czym ma być 'id' - czy mogę w wyżej podanym kodzie zamiast 'id' wpisać nazwę pliku bez rozszeżenia i to starczy ?
smile.gif
Suchy
bigZbig bardzo przepraszam za wszelakie przekręcenia smile.gif

@jastu: zerknij no w moim poscie ci napisałem jak powinien wyglądaćprzykładowy link- możśe wtedy skumasz co i jak:)
bigZbig
@jastu jak napiszesz adres http://domena.pl?id=nazwa_pliku to to id w tablicy superglobalnej $_GET to bedzie wlasnie nazwa pliku bez rozszerzenia

edit
---------------
@Suchy ja sie nie obrazam a style nie beda ci sie rozpadaly jesli uzyjesz adresow bezwzglednych
jastu
nie przeniosę kodu jeśli powpisuje takie linki , bardziej odpowiada mi odwałanie do pliku w folderze .
Suchy
ee nie rozumiem możesz jaśniej?
jastu
Poradziłem sobie ,dzięki exclamation.gif! - ale mam inny problem. Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak w tej sytuacji podzielić stronę na ramki używając php - Pozdrawiam exclamation.gif!
bigZbig
@jastu - wybacz, ale piszesz w sposob jakby wszyscy patrzyli wlanie w tej chwili na Twoj projekt. W jakiej sytuacji i na czym ma polegac problem z podzialem na ramiki skoro strony wyswietlane w ramkach sa zawsze stronami html tyle, ze czasami napisanymi bezposrednio, a czasami wygenerowanymi przez php.

Zamiast wyswietlac w ramce index.html wyswietl index.php.
jastu
Wybaczcie .... poradziłem sobie też z ramkami - podzeliłem stronę tabelą i umieściłem tam pliki php.pozdrawiam i dziękuję za pomoc worriedsmiley.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.