Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zakrywanie elementu formularza SELECT
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
KILIUSZKIN
Tworzę aplikację w php/JS z bazą mysql.
Na każdej stronie wyświetlam horyzontalne dynamiczne (z opcjami rozwijanymi do dołu) menu w JS. W celu przyspieszenia sortowania i filtrownia danych pojawiających się na stronie, pobieranych z bazy danych wprowadziłem pod menu dwa pola SELECT, w którym umieszczone są wartości do filtrowania i sortowania danych, po wybraniu których strona jest przeładowywana w nowym porządku i/lub filtrowana.
Problem polega na tym, że po najechaniu myszką na menu, menu rozwija się ładnie do dołu i zakrywa wszystko oprócz pól SELECT i efekt niestety jest mizerny.
Proszę o pomoc, jak zasłonić te elementy.
nospor
No i tu jest problem. Efekt taki bedziesz mial na niektórych przeglądarkach. Na innych z kolei inne pola nie będą chcialy sie przykryc.

Rozwiązanie jest takie:
w momencie rozwijania menu, musisz sam ukrywac selecta. Nie ma bata. Nochyba ze cos sie zmienilo. jak tak, to sam chetnie poslucham smile.gif
revyag
Raczej nic na to nie poradzisz. Select zachowuje się inaczej niż inne elementy i jest wyświetlany zawsze nad nimi wszystkimi.
KILIUSZKIN
Na dzień dzisiejszy sprawę rozwiązałem w najprostszy z możliwych sposobów, to znaczy w opcjach menu, które są przykrywane przez pola SELECT powstawiałem separatory i wygląda to już "nieco" lepiej, przynajmniej wszystkie opcje menu są widoczne.
mike
Możesz zrobić też tak, że jak pokazujesz jakąś wartstwę, która ma zakryć obszar na którym jest takie select to dodaj instrukcję, którz sprawi że select bedzie niewidoczny.
A kiedy warstwa znów nie jest widoczna (osłania obszar) to przywróć widoczność elementu select.
kszychu
Wspomniany efekt występuje tylko dla pola select i tylko dla badzIEwia.
Ja rozwiązałem to w taki sposób, że "kolizyjne" selecty umiściłem na osobnych warstwach, które ukrywam w momencie pokazywania tego, co ma przesłaniać te selecty.
right6
a to sie porobilo ...

korzystam z DropDownMenuX
=> http://gosu.pl/dhtml/mygosumenu.html

i gdzie tam dodac instrukcje, ktore by ukrywala selecta questionmark.gif
kacperix
Hej...witam wszystkich.

Miałem ten sam problem, tyle że nie było to menu a ToolTip-y w formularzu rejestracyjnym (wykorzystałem w tym celu darmowy skrypt). Te które znajdowały się w sąsiedztwie pól typu select zostawały przez nie zakrywane. Rozwiązywałem ten problem też poprzez ukrywanie i odkrywanie pól select, ale jest to mało elastyczne. Szczerze mowiac nie znam się na JavaScript dlatego podaje wam 2 linki do tego skryptu. Pierwszy z nich jest to skrypt "wadliwy", gdzie owe ToolTip-y są zakrywane przez pola typu select. Drugi link zawiera skrypt ten sam co pierwszy tyle, że jest pare linijek kodu dodane i wyświetlania Tooltipów jest poprawne (nie są one zakrywane przez dropdownlisty). Może ktoś kto ma większe pojęcie o Javie to po dokładnej analizie będzie potrafił wytłumaczyć co jak i dlaczego.

Link do skryptu "wadliwego":

http://www.dynamicdrive.com/dynamicindex5/dhtmltooltip.htm

Link do poprawionego skryptu:

http://www.dynamicdrive.com/forums/showpos...amp;postcount=5

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.