KILIUSZKIN
22.03.2006, 09:03:32
Tworzę aplikację w php/JS z bazą mysql.
Na każdej stronie wyświetlam horyzontalne dynamiczne (z opcjami rozwijanymi do dołu) menu w JS. W celu przyspieszenia sortowania i filtrownia danych pojawiających się na stronie, pobieranych z bazy danych wprowadziłem pod menu dwa pola SELECT, w którym umieszczone są wartości do filtrowania i sortowania danych, po wybraniu których strona jest przeładowywana w nowym porządku i/lub filtrowana.
Problem polega na tym, że po najechaniu myszką na menu, menu rozwija się ładnie do dołu i zakrywa wszystko oprócz pól SELECT i efekt niestety jest mizerny.
Proszę o pomoc, jak zasłonić te elementy.
nospor
22.03.2006, 09:27:04
No i tu jest problem. Efekt taki bedziesz mial na niektórych przeglądarkach. Na innych z kolei inne pola nie będą chcialy sie przykryc.
Rozwiązanie jest takie:
w momencie rozwijania menu, musisz sam ukrywac selecta. Nie ma bata. Nochyba ze cos sie zmienilo. jak tak, to sam chetnie poslucham
revyag
22.03.2006, 09:28:52
Raczej nic na to nie poradzisz. Select zachowuje się inaczej niż inne elementy i jest wyświetlany zawsze nad nimi wszystkimi.
KILIUSZKIN
22.03.2006, 11:10:29
Na dzień dzisiejszy sprawę rozwiązałem w najprostszy z możliwych sposobów, to znaczy w opcjach menu, które są przykrywane przez pola SELECT powstawiałem separatory i wygląda to już "nieco" lepiej, przynajmniej wszystkie opcje menu są widoczne.
mike
22.03.2006, 11:13:26
Możesz zrobić też tak, że jak pokazujesz jakąś wartstwę, która ma zakryć obszar na którym jest takie select to dodaj instrukcję, którz sprawi że select bedzie niewidoczny.
A kiedy warstwa znów nie jest widoczna (osłania obszar) to przywróć widoczność elementu select.
kszychu
22.03.2006, 11:19:53
Wspomniany efekt występuje tylko dla pola select i tylko dla badzIEwia.
Ja rozwiązałem to w taki sposób, że "kolizyjne" selecty umiściłem na osobnych warstwach, które ukrywam w momencie pokazywania tego, co ma przesłaniać te selecty.
right6
30.03.2006, 16:18:08
a to sie porobilo ...
korzystam z DropDownMenuX
=>
http://gosu.pl/dhtml/mygosumenu.htmli gdzie tam dodac instrukcje, ktore by ukrywala selecta
kacperix
31.07.2006, 14:50:46
Hej...witam wszystkich.
Miałem ten sam problem, tyle że nie było to menu a ToolTip-y w formularzu rejestracyjnym (wykorzystałem w tym celu darmowy skrypt). Te które znajdowały się w sąsiedztwie pól typu select zostawały przez nie zakrywane. Rozwiązywałem ten problem też poprzez ukrywanie i odkrywanie pól select, ale jest to mało elastyczne. Szczerze mowiac nie znam się na JavaScript dlatego podaje wam 2 linki do tego skryptu. Pierwszy z nich jest to skrypt "wadliwy", gdzie owe ToolTip-y są zakrywane przez pola typu select. Drugi link zawiera skrypt ten sam co pierwszy tyle, że jest pare linijek kodu dodane i wyświetlania Tooltipów jest poprawne (nie są one zakrywane przez dropdownlisty). Może ktoś kto ma większe pojęcie o Javie to po dokładnej analizie będzie potrafił wytłumaczyć co jak i dlaczego.
Link do skryptu "wadliwego":
http://www.dynamicdrive.com/dynamicindex5/dhtmltooltip.htmLink do poprawionego skryptu:
http://www.dynamicdrive.com/forums/showpos...amp;postcount=5Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.