Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: potwierdzenia założenia konta
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Apo
Witam
Mam pytanie odnośnie potwierdzenia zalozenia kąta. Nigdy jeszcze takiego czegoś nie robiłem i nie wiem jak się za to zabrać. User zakłada konto i musi potwierdzić rejestrację klikają na link przesłany emailem. TYmczasen nie wiem na jakiej zasadzie wygenerowac token. Podzielcie sie swoim doświadczeniem tongue.gif
bronx
możesz np. za pomocą md5() zakodować login jaki wybierze i uciać to do np. 8 (czy tam ilu Ci siępodoba) znaków

ps. i zmień te kąta na konta
Vogel
"kąta"? no Boga... <załamka> kąty to masz w pokoju, albo w geometrii, a to są KONTA. dżizas.

dokladnie tak jak bronx - uzyj juz posiadanych danych, ale powiekszylbym to ilosc wjesciowych danych. np. md5() z login+data zalozenia konta
Apo
Cytat
md5() z login+data zalozenia konta

A jak kliknie user to co ? Wejdzie na strone gdzie odczytam kilka tysiecy userow i w petli, bede je kodowal md5 a potem porownywal ? Troche to straszne.
bronx
Cytat(Apo @ 2006-03-22 19:12:41)
Cytat
md5() z login+data zalozenia konta

A jak kliknie user to co ? Wejdzie na strone gdzie odczytam kilka tysiecy userow i w petli, bede je kodowal md5 a potem porownywal ? Troche to straszne.

masz w tabeli nazwe usera, haslo i inne rzeczy oraz najwazniejsze ten wlasnie kod ktory wyslales do usera orazs pole "aktywne" (z domyślnym ustawieniem na 0 ) i teraz gdy user kliknie w dany link ty go na odpowiedniej stronie pobierasz i szukasz rekordu gdzie przesylany kod jest taki sam jak ten w bazie i w tym konkretnym rekordzie zmieniasz pole "aktywny" na 1. i czy to jest aż takie straszne ?
Vogel
@bronx: pole "aktywne"? po co? gdy logujemy sie a "lastlogin is null" wymagamy kodu.

@Apo: zwykle potwierdzenie rejestracji to kod + login/email. i wlasnie po emailu/loginie identyfikujesz usera. a kodem wersyfikujesz poprawnosc. wuala.
bronx
Cytat(Vogel @ 2006-03-23 00:23:18)
@bronx: pole "aktywne"? po co? gdy logujemy sie a "lastlogin is null" wymagamy kodu.

to nie jest zbyt dobre rozwiązanie... przecież samo "uaktywnienie" konta nie musi od razu oznaczać samego logowania się, prawda ? uaktywnienie konta to jedno a zalogowanie (podczas którego zapiszesz date logowania) to drugie....

oczywiście wszystko zależy od wizji samej osoby piszącej dany skrypt smile.gif można to rozwiązać na różne sposoby smile.gif
dr_bonzo
Poprawilem, kONto.
Vogel
no generalnie robie tak (i nie tylko ja) ze aktywacja konta loguje uzytkownika.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.