Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] or die' - i rozwala lay :]
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Michasko
Mam problem sad.gif
Mam skrypt:
  1. <?php 
  2. // sprawdzamy, czy zmienna $submit jest pusta 
  3. if (empty($_POST['submit'])) { 
  4. // wyświetlamy formularz 
  5. echo "<table border=\"0\"><form method=\"post\"
  6. <tr>
  7. <td width=\"100px\">Treść:</td> 
  8. <td><textarea name=\"tresc\" rows=\"8\" cols=\"45\" style=\"font-family:Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif; font-size:10px; color:#000; background-color:#eee; border:1px #bbb solid; width=300px; height=90px;\"></textarea></td> 
  9. </tr> 
  10. <tr>
  11. <td width=\"100px\">Imię/nick:</td> 
  12. <td><input type=\"text\" name=\"imie\" style=\"font-family:Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif; font-size:10px; color:#000; background-color:#eee; border:1px #bbb solid;\"></td> 
  13. </tr> 
  14. <tr>
  15. <td width=\"100px\">Twój e-mail:</td> 
  16. <td><input type=\"text\" name=\"email\" style=\"font-family:Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif; font-size:10px; color:#000; background-color:#eee; border:1px #bbb solid;\"></td> 
  17. </tr> 
  18. <tr>
  19. <td width=\"100px\">Dostępne operacje:</td>
  20. <td><input type=\"submit\" style=\"border:1px #aaa solid; margin-top:2px; height:20px; font-family:Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif; font-size:10px; color:#000; background-color:#ddd;\" name=\"submit\" value=\"Zgłoś\">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;
  21. <input type=\"reset\" style=\"border:1px #aaa solid; margin-top:2px; height:20px; font-family:Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif; font-size:10px; color:#000; background-color:#ddd;\" value=\"Od nowa\"></td></form> 
  22. </tr> 
  23. </table>"; 
  24. } 
  25. // sprawdzamy, czy zmienne przesłane z formularza nie są puste 
  26. elseif (!empty($_POST['tresc']) && !empty($_POST['imie']) && !empty($_POST['email'])) { 
  27. // jeżeli powyższy warunek jest spełniony tworzona jest wiadomość 
  28. // zmienna $message zawiera treść wiadomości 
  29. $message = "Treść wiadomości:\n$_POST[tresc]\nWysłał: $_POST[imie]\ne-mail: $_POST[email]"; 
  30. // zmienna $header zawiera przede wszystkim adres zwrotny 
  31. $header = "From: $_POST[imie] <$_POST[email]>"; 
  32. // funkcja mail() za pomocą której wiadomość zostanie wysłana 
  33. @mail("michasko@interia.pl","Błąd na stronie","$message","$header") 
  34. or die('<span style=\"color: #FF0000; text-align: center;\">NIE udało się wysłać wiadomości!</span>'); 
  35. // wyświetlenie komunikatu w przypadku powodzenia 
  36. echo "<div align=\"center\"><strong>Wiadomość została wysłana poprawnie!</strong></div>"; 
  37. } 
  38. // lub w przypadku nie wypełnienia formularza do końca 
  39. else echo "<span style=\"color: #FF0000; text-align: center;\">Wypełnij wszystkie pola formularza!</span>"; 
  40.  
  41. ?>

Czym zastąpić komende 'die' (34. linijka), aby nie rozwalało mi lay'a? (tylko, jeśli ona tam jest, to tak sie dzieje...).
Pod tym adresem możecie zobaczyć, jak to wygląda w praktyce:
http://www.michasko.yoyo.pl/kontakt.php
wystarczy, że w polu 'e-mail' wpiszecie byle co (bez małpy -> @) i zobaczycie co sie dzieje...
Prosze o pomoc (co zrobić, aby to naprawić...) smile.gif
hwao
  1. <?php
  2.  if( !mail("michasko@interia.pl","Błąd na stronie","$message","$header") ) {
  3. echo ('<span style=\"color: #FF0000; text-align: center;\">NIE udało się wysłać wiadomości!</span>');
  4. } else {
  5. // wyświetlenie komunikatu w przypadku powodzenia 
  6. echo "<div align=\"center\"><strong>Wiadomość została wysłana poprawnie!</strong></div>";
  7. }
  8. ?>
Michasko
Spróbuje tak, dzieki tongue.gif

Edit.1:
  1. <?php
  2. Warning: mail(): Mail limit reached. in /var/www/sites/yoyo.pl/m/i/michasko/mail.php on line 30
  3. ?>

Czy to oznacza, że na serwerze mam limit wysyłanych wiadomości przez funkcję mail()questionmark.gif :|

Edit.2:
Jednak nie limit tongue.gif Poprzedni skrypt działa, a ten wywala mi błędy...chyba, że ja coś źle zrobiłem (co jest bardzo możliwe, bo ja tumok jestem laugh.gif ). Możesz mi pokazać jak będzie wyglądał cały kod? tongue.gif
Ive
mozesz sobie takze napisac funkcje wypisujaca ci kod html do konca po zastosowaniu DIE, bo strona rozwala ci sie dlatego ze po prostu htmlu po tym kodzie nie ma w przypadku bledua jesliu bedziesz robil:
  1. <?
  2. mail('...') or die('komunikat'.funk_z_kodem_html());
  3. ?>

to obejdzie sie bez tych wszystkich klamerekbo czasami jesli ktos nie dba o stosowanie tabulatorow to kod jest wtedy beznadziejny do czytania...
Michasko
Ive, ja i pisanie takich funkcji? rolleyes.gif hehe smile.gif jak miałaby wyglądać taka funkcja? sadsmiley02.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.