Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Gdzie szukać cookie?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
merick
Witam!
Pytanie brzmi, gdzie można odnaleźć plik cookie? Wiem, że czwarty parametr funkcji setcookie określa ścieżkę, gdzie ma on powstać, ale kiedy określam ścieżkę to go tam nie ma.
Druga sprawa gdzie jest zapisywany cookie, kiedy ścieżka nie jest podana (bo jest to parametr opcjonalny). Domyślam się, że w katalogu Cookie ale tam też go nie ma.
Tak więc tworze cookisy, czytam z nich itd., ale nie mogę ich odnaleźć. Proszę o pomoc i proszę nie odsyłac mnie do strony www.php.net.
Pozdrawiam biggrin.gif
Radarek
Ciasteczka przechowywane sa po stronie klienta i kazda przegladarka przechowuje je gdzie indziej smile.gif (a sadzac po tym co pisalesszukasz ich na serwerze). Sciezka o ktora pytasz sluzy do czego innego -> odsylam do php.net biggrin.gif.
merick
Ja testuje swoje skrypty php na na jednej maszynie. Więc mam tu i serewer-side i klient-side. Wiem że cookisy są po stronie klienta, a sesje po stronie serwera. Przeszukiwałem nawet dysk w poszukiwaniu wszystkich ciastek i są różne, ale mojego tam nie ma. Tak więc problem nie rozwiązany. W dalszym ciągu proszę o pomoc biggrin.gif
NuLL
Cytat
Tak więc problem nie rozwiązany. W dalszym ciągu proszę o pomoc

Zapytaj autorow przegladarki z ktorej korzystasz gdzie zapisuja ciasteczka.
Fipaj
Albo powiedz, jaka przeglądarka i jaki system.

PS. Jeśli Firefox: wejdź w Narzędzia -> Opcje -> Prywatność -> Ciasteczka -> Pokaż ciasteczka
merick
To była cenna wskazówka. Tylko w explorerze są zapisywane do katalogu Cookie. Dzięki biggrin.gif

A przy okazji spytam o zawartość cookie. Zaleca się kodowanie całej zawartości cookie w związku z tym czy są jakieś szyfratory oprócz oczywiście md5(). A może lepiej napisać swój algorytm szyfrowania. Ma to sens i jak to zrobić?
Z góry dziękówa biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.