Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Format wyświetlania zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Bartko
Witam

Nie potrafię sobie poradzić z takim tematem:
Zrobiłem hurtownię internetową w php i mysql, funkcja obliczania ceny jest dosyć złożona, wyświetla cenę w zależności od przyznanych warunków handlowych dla konkretnego klienta.
Cena wyświetla mi się w takiej formie: 4 zł, zamiast 4.00, natomiast 4.55 to 4.55 (czyli ok), ale znowu cena 4.50 to u mnie w sklepie 4.5.
Zaokrąglam ceny funkcją round do dwóch miejsc po przecinku, próbowałem także zamienić typ zmiennej na "double" i też nic nie dało.
W samej bazie danych format ceny jest ok, czyli np 4.00 (format komórki to decimal(15,2).

Ma ktoś może jakiś pomysł aby cena za każdym razem wyświetlała mi się w formacie x.xx mimo tego że samych gorszy jest 00.

Dzięki za ew. odpowiedź.
Pozdrawiam
mike
1. Na przykład number_format()
2. Zapraszamy do Przedszkola. Przenoszę tam.
kszychu
Cytat(Bartko @ 2006-03-29 09:12:22)
Zrobiłem hurtownię internetową w php i mysql

Z góry przepraszam za OT.
Ludzie, zastanówcie się, co piszecie! "zrobiłem hurtownię a nie potrafię sobie poradzić z wyświetlaniem zmiennej". Przecież to tak, jakby napisać "napisałem dwunastotomowy tryptyk naukowy, nie potrafię sobie tylko poradzić z przecinkiem, stawiać go przed 'że' czy nie stawiać". Śmieszne prawda.
Dlatego, jeśli już macie takie banalne pytania to nie piszcie, że stworzyliście coś dużego, nie wnosi to nic do tematu a Was stawia w niekożystnym świetle, a mówiąc dosadniej ośmieszacie się.

@Bartko: nie traktuj mojej wypowiedzi jako atak na Ciebie osobiście, czy próbę ośmieszenia (to akurat zrobiłeś sam...), nie tylko Ty tak piszesz. Kieruję tę wypowiedź do wszystkich, którzy "napisali wielki projekt, więc umieszczają swój wątek co najmniej na pro" a później musimy go przenosić do przedszkola...

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.