Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: usuwanie wszystkich tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Athlan
Nie posiadam jeszcze phpmyadmina, a chciałbym usunąć wszystkie tabele z bazy.
Próbowałem tak:
  1. <?
  2. $q = "DROP TABLE *";
  3.  
  4. if($q){echo'ok';}
  5. else{echo'buuuu';}
  6. ?>

no ale nie wyszło... jakie zapytanie mam wykonać?
babejsza
  1. DROP DATABASE 'baza_danych'

Z tego co pamiętam nie możliwości usunięcia wszystkich tabel poprzez DROP TABLE. Chyba, że zrobisz to przez pętle dla pojedyńczych tabel.
mhs
Można usunąć wszystkie tabele jednym zapytaniem trzeba jednak wszystkie te tabele wymienić, czyli:
  1. DROP TABLE a, b, c, d

gdzie a, b, c, d to kolejne nazwy tabel w bazie danych
Athlan
Właśnie chodzi mi o to, że nie znam wszytskich nazw tabel, hcę odinstalować phpBB 1.12.x bo zainstalowałem je zamiast 1.9 i teraz mi stara wersja nie chodzi, bo zainstalowałem nową smile.gif

nie chce mi się spisywać wszystkich tabel, a do panelu sie nie dostane bo jak...

czyli nie ma uniwersalnego DROP TABLE j/w w moim poście?
babejsza
a nie możesz zrobić po prostu:

1. <?
  2. mysql_query("DROP DATABASE 'baza_danych'");
  3. mysql_query("CREATE DATABASE 'baza_danych'");
  4. ?>

Będzie szybko prosto i przyjemnie smile.gif.
Adiasz
byc moze Athlan ma inne tabele, ktore sa mu potrzebne a ma mozliwosc zalozenia tylko jednej bazy danych.
Ja proponowalbym zdumpowac cala baze z opcja dumpowania tylko struktury i z opcja wczesniejszego dropu tabel, z takiego dimpa mozna proseo prze ctrl+c ctrl+v wyciac interesujace do zdropowania tabele i pozniej tylko ten kawalek kodu wklejac.
babejsza
Nie wydaje mi się, żeby miał tam inne tabele bo próbował zrobić DROP TABLE * :-). Może ma jakieś ograniczenia związane z tworzeniem baz.

Ja osobiście zrobiłbym pętle, która z bazy pobierałby nazwy tabel. Obok nich checkboxy. A dalej instrukcja wywalająca z bazy wszystkie tabele, które zaznaczysz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.