Warto zacząć od:
jak pisać?
1. Problemy z tablicami
Często pomocną funkcją przy debugowaniu problemów z tablicami jest:
<?php ?>
W ten sposób można np. sprawdzić co trzymamy w tablicy $_SESSION, w tablicach $_GET, $_POST oraz $_REQUEST i sprawdzać co zostało nam przesłane np. formularzem. Możesz równie dobrze w ten sposób kontrolować co zwraca Ci zapytanie z bazy danych:
<?php $query = "SELECT * FROM tablica"; ?>
2. Problemy z zapytaniem SQL
Mamy jakieś zapytanie:
<?php $query = "SELECT * FROM tabela"; ?>
I coś niedobrego nam się dzieje. Wtedy można użyć funkcji mysql_error która podpowie nam co robimi źle:
<?php $query = "SELECT * FROM tabela"; ?>
3. Problem z session
Czasmi, przed użyciem sesji zapominamy o session_start.
4. Problem z kodowaniem/czcionkami
Aby wszystko było ze sobą "zgrane", zazwyczaj wystaczy używać edytora który zapisuje pliki w odpowiednim kodowaniu i dać na początku np:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
gdzie utf-8 możemy zastąpić naszym kodowaniem.
5. Szukałem na forum ale nie znalazłem
W opcjach wyszukiwania najlepiej wybrać: Gdzie szukać->Wszystkie fora oraz Szukaj postów od->kiedykolwiek
6.Cannot add header information - headers already sent
Tak jak podał to aleksander w swoim przyczepionym poście, rozwiązanie znajduje się tutaj.
7. Notice: Undefined variable: ...
Często serwery php mają ustawione:
Cytat
error_reporting = E_ALL & ~E_NOTICE
w pliku php.ini i ten błąd nie wyskakuje, jednak aby się te błedy nie wyświetlały w wielu przypadkach, przed dokonaniem operacji na jakiejś zmiennej wystarczy użyć pętli oraz funkcji isset:
<?php ?>
8. Kod mi nie działa i nie wyświetla żadnego błędu
Jeśli kod nie działa i nie wyświetla żadnego błędu, możesz usunąć wszystkie znaki @ (o ile takie są) sprzed funkcji. Np:
<?php ?>
9. Nie widać błędów (by strife)
Często bywa tak, że nie widzimy błędów w skrypcie i wszystko wydaje nam się dobrze napisane, jednak skrypt działa niepoprawnie. Aby zaradzić temu, i szybko poprawiać napotkane błędy za wczasu, do każdego skryptu na początku dodajemy raportowanie błędów na E_ALL, w taki oto sposób:
<?php ?>
Umożliwi to wykrywanie błędów, których nie dostrzegamy normalnie, a które mogą być ukryte poprzez po prostu konfigurację serwera. Jest to bardzo ważne.
Dodatkowo (by Hacker) w PHP5 najlepjej stosować E_ALL | E_STRICT.
10. Na localu działa a na serwerze nie... (by nospor)
Często takie zdanie słyszymy, gdy ktoś próbuje dobrać się do parametru w linku poprzez $zmienna a nie $_GET['zmienna']. Podobnie z formularzem przesyłanem postem. Zamiast pisać $_POST['zmienna'] piszą $zmienna. Konstrukcję $zmienna można stosować gdy włączone jest register_globals. Ale należy tego unikać gdyż jest to niebezpieczna praktyka i hostingi coraz częściej to wyłączają. Podsumowując:
Dla linka: http://jakislink/?zmienna=1&zmienna2=2
<?php ?>
Dla forma
<?php ?>
Mam nadzieję, że to się komuś przyda