Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sklep internetowy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Rozpalacz
Mam pytania odnonie sklepu internetowego:

1. Klient A dodal produkt do koszyka (tylko jedna sztuka byla dostepna) ale nie potwierdzil jeszcze zakupu, pojawia sie klient B. Czy produkt jest dalej dostepny rozniez dla klienta B?
Jak to dziala, czy w chwili dodania do koszyka wartosc w bazie danych juz jest zmieniana?

2. Jesli nastepuje zmiana w bazie danych w momencie dodania do koszyka to jesli nastapi nieoczekiwane odlaczenie klienta przed potwierdzeniem zakupu, to transakcje moze on kontynuowac po ponownym polaczeniu czy powinna byc ona anulowana?
Jesli anulowana to na jakiej zasadnie powinno wykonac sie anulowanie transakcji.

Dzieki za odpowiedz (mialem tych pytan wiecej ale powiazane sa z tymi dwoma wiec ich nie pisalem).
Wydaje mi się, że produkt powinien być dostępny, aż do momentu pierwszego potwierdzenia zakupu (kto pierwszy ten lepszy).

Ad. 2
Transakcja mogłaby być kontynuowana, a sprawdzenie dostępności produktów mogłoby się odbywać dopiero w momencie potwierdzania zakupu (to nawet gra z zaganieniem nr 1).

Moje odpowiedzi nie dotyczą jakiegoś działającego sklepu, są tylko spekulacją teoretyczną.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.