Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sesje koszyka zapisywane w ciasteczku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lukir
Zrobiłem sobie koszyk na zakupy, w którym w zmiennych sesji przechowuję informację o jego zawartości w następujący sposób (w wieloelemntowej tablicy):

1. <?php  
  2. //zmienna $next to numer kolejnego produktu,
  3. //$ammount - ilość sztuk danego produktu
  4. //$price - cena jednej sztuki
  5. //$show - informacje potrzebne do utworzenia linku do katalogu z konkretnym
  6. //produktem
  7.  
  8. $_SESSION['in_basket'][$next]['name'] = $name;
  9. $_SESSION['in_basket'][$next]['ammount'] = 1;
  10. $_SESSION['in_basket'][$next]['price'] = $price;
  11. $_SESSION['in_basket'][$next]['show'] = $url[1].",".$url[2];
  12. ?>

Problem, który chcę rozwiązać to zapis takiej tablicy do ciasteczka, żeby produkty w koszyku były widoczne przez np. godzinę pomimo zamknięcia przeglądarki.

Chodzi o jakiś zręczny sposób, żeby można było wygodnie te ciasteczko czytać.

Z góry dziękuję za pomoc.
legorek
serialize" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, unserialize" title="Zobacz w manualu php" target="_manual. Jeśli to dane poufne, to jeszcze jakieś szyfrowanie. Ale ostrożnie, bo nie wiem ile danych można zapisać w ciasteczku, nigdy się tym nie interesowałem, bo jestem gorącym przeciwnikiem trzymania czegokolwiek w cookies.
tiraeth
Może lepszy sposób:
- w ciasteczku przechowywuj ID sesji
- w bazie trzymaj tabelę, z id_sesji, id_produktu, powielaj te rekordy dla produktów w koszyku
- po przejściu między stronami odczytuj id_produktu opierając się na id_sesji pobranym z cookie a następnie pobierz resztę informacji o produkcie z tabeli z nimi....
lukir
Dzięki - o to mi właśnie chodziło, bo nie za bardzo miałem koncepcję jak to rozwiązać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.