Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nauka PHP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Youth
Witam. Od kilku miesiecy zabieram sie za nauke php. Kupilem sobie nawet ksiazke temu poswiecona, przeczytalem juz 3/4 i musze stwierdzic, ze nie wiele sie nauczylem. Oprocz roznych operatorow, formularzy w php etc nic konkretnego i pozytecznego jak do tej pory sie nie nauczylem. Wiem, ze to moze brzmiec glupio - ale mam problemy ze zrozumieniem php. Pierwszym skryptem jakim chcialbym napisac jest skrypt newsow. Przejrzalem cala ksiazke i kilka kursow w necie, no ale w zadnym z nich nie widzialem czegos co pomoglo by mi ten skrypt napisac. Jesli byloby to mozliwe - napiszcie jak wy nauczyliscie sie php - jesli czytajac kurs w necie, dajcie link. Przydałyby mi sie również nazwy tematów w kursie php, ktore musze przeczytac aby napisac skromny skrypt newsów. Wtedy bede czytal te tematy ze szczegolna uwaga i sprobuje cos wykombinowac. Z gory thx - zaznaczam, ze HTML mam w malym palcu. Nauczylem sie go w kilka dni - no ale php to nie to samo ;/
spenalzo
Najpierw wyznaczaj sobie proste zadania: np. otwieranie plików, zapisywanie czegoś do nich. Potem dodaj do tego jeszcze zapisywanie wielu newsów w jednym pliku i rozdzielanie ich. Następnie dodaj do tego jeszcze komentarze itd.
Potem zrób to wszystko na bazie danych.
Jabol
a ja Ci radze czytać kod aplikacji i na jego podstawie budować swoje
Seth
Cytat
a ja Ci radze czytać kod aplikacji i na jego podstawie budować swoje

Dla poczatkujacego nic to nie da. Bez podstawowej wiedzy oraz tej, ktora sie zdobywa podczas pisania wlasnych aplikacji nie bedziesz umial czytac cudzego kod i nic z niego nie zrozumiesz. Co najwyzej zniecheci Cie to do dalszej nauki. Kazdy programista ma swoj styl pisania kodu, a uczac sie na czyims przykladzie dopiero stawiajac pierwsze kroki jestesmy skazani na to, ze bedizemy popelniac te same bledy co autor skryptow. Najlepiej samemu uczyc sie podstaw z tutoriali, artykolow itp. doskonalac w ten sposb swoje umiejetenosci i wiedze. Natomiast uczyc sie na podstaiwe innych kodow mozemy wtedy kiedy szukamy innego toku myslenia - podchodzenia do problemu - czy tez nie wiemy jak dany problem rozwiazac... ale do tego potrzebujemy pewnego doswiadczenia i wiedzy.

Youth: jezeli wczesniej pisales w innych jezykach to powinienes polaczyc te doswiadczenia z pisaniem skryptow. Natomais jezeli to Twoj pierwszy jezyk to musisz sie zastanowic nad tym czy umiesz tworzyc algorytmy. Moze sie to wydac glupie ale wiekszosc ma z tym problemy, a to dyskwalifikuje z pracy jako programista.
Youth
Cytat
Najpierw wyznaczaj sobie proste zadania: np. otwieranie plików, zapisywanie czegoś do nich. Potem dodaj do tego jeszcze zapisywanie wielu newsów w jednym pliku i rozdzielanie ich. Następnie dodaj do tego jeszcze komentarze itd.
Potem zrób to wszystko na bazie danych.

Spenalzo, z tym zapisywaniem i otwieraniem plikow ... w ktorym temacie to znajde. Posiadam ksiazke php 4 od podstaw (wydawnictwo helion) wiec nie ma problemu z materialami, tylko ze co konkretnie mam przeczytac, jaki temat? Moim problemem na poczatku bylo to, ze zbyt wiele chcialem nauczyc sie za pierwszym razem - wszystko mi sie pomieszalo.
spenalzo
Mnie nawet teraz wkurza jak mam analizować czy poprawiać czyjść kod, a szczególnie gdy jest oparty na klasach... To wszystko zależy od osoby - innym to pasuje a inni (tak jak ja) do końca życia nie będą lubili tego robić. Dlatego wolę wszystko sam pisać (oprócz forum :-)).
Usagi
Tez sie uczylam z php 4 od podstaw. Z tym, ze ja mam za soba solidne przygotowanie programistyczne.

Poniewaz przyklady tam opisane sa raczej z tych, ktore czlowieka nie interesuja, wiec nie nalezy ich przepisywac smile.gif I ksiazke nalezy przerabiac po kolei, przynajmniej do momentu, gdy sie zahaczy o bazy danych. Jako twor splodzony przez pieciu programistow, poziomy zamieszczonych w niej kodow sa skrajnie rozne i z tych po bazach danych to ja juz tez nic nie rozumiem winksmiley.jpg

Zasada jest prosta.
:arrow: Ksiazke czytasz po kolei, przygladasz sie kodom.
:arrow: Wymyslasz sobie jakis cel i probujesz go zrealizowac.

Na poczatek radze cos prostego, co sie da potem rozbudowywac.
Ja sobie wymyslilam strone z wierszami umieszczanymi w plikach tekstowych. Potem sie to zmienilo na dokumenty w XML, a potem na bazy danych.
Na szczescie, jak juz do tego doszlam, to dostalam do robienia portal, bo kto wie, co bym wymyslila jeszcze smile.gif
[Regis]
Przede wszsytkim trzeba sobie stawiac kolejne wyzwania - najpierw moze sprobuj zwykle odczytanie kilku liczb z pliku. Potem moze sprobuj sobie te liczby posortowac, a najwieksza tez zapisac dopliku itp. Potem sugeruje poznac jakas baze danych bo korzytanie z nich jest banalne, a znacznie ulatwia pisanie skryptow. Najpierw sprobuj napisac prosty system newsow - tylko dodawanie newsow. Potem wzbogac go o usuwanie, edytowanie newsow. Dodaj oceny, komentarze itp. itd. Grunt to nie stac w miejscu, bo kto sie nie rusza, ten sie cofa, czy jakos tak tongue.gif biggrin.gif
Seth
Cytat
Najpierw wyznaczaj sobie proste zadania: np. otwieranie plików
...

Cytat
"]Przede wszsytkim trzeba sobie stawiac kolejne wyzwania - najpierw moze sprobuj zwykle odczytanie kilku liczb z pliku
...

De javu winksmiley.jpg))))) ... Matrix has you biggrin.gif
scanner
Nie.. to tylko zaczyna się klarować jednomyślność rezydentów php.pl smile.gif
Jabol
Cytat
Nie.. to tylko zaczyna się klarować jednomyślność rezydentów php.pl smile.gif
Jeszcze będą z nich ludzie :wink:
kris_
Cytat
Tez sie uczylam z php 4 od podstaw. Z tym, ze ja mam za soba solidne przygotowanie programistyczne.

Wlasnie!
Wydaje mi sie ze php jest jednym z najgorszych jezykow od ktorego mozna zaczac programowanie. Przyklady ktore mozna znalesc na sieci a takze w ksiazkach ucza bardzo brzydkiego programowania i powoduja robaki na mozgu. Jezli ktos zacznie od php to bedzie mial problem z programowaniem w jakimkolwiek innym jezyku(moze poza VISUAL BASICEM). Osobiscie uwazam ze poza C , php jest chyba najbardziej ciekawym jezykiem programowania, ale niestety pozwala na duze niechlujstwo i nieprofesjonalizm co moze skonczyc sie dziurami w mozgu. Najlepiej jest zaczac od jakiegos trudniejszego jezyka i dopiero z tymi przyzwyczajeniami i z ta wiedza uderzyc do php i wtedy jest to dopiero potezne narzedzie a nie maszynka do przekladania naszej ignorancji na jezyk maszynowy.

Pozdrawiam

Kris

ps: moje przemyslenia sa wynikiem ogladania kody niektorych uczestnikow forum i nie tylko
[Regis]
Cytat
Cytat
Najpierw wyznaczaj sobie proste zadania: np. otwieranie plików
...

Cytat
"]Przede wszsytkim trzeba sobie stawiac kolejne wyzwania - najpierw moze sprobuj zwykle odczytanie kilku liczb z pliku
...

De javu winksmiley.jpg))))) ... Matrix has you biggrin.gif

Tak to jest jak sie nie czyta cudzych postow, tylko przeglada smile.gif Ale coz innego napisac - taki sposob na php jest najlepszy smile.gif Sam takzaczynalem, tyle ze nie od plikow, ale od bazy i potem dopiero pliki - zadna roznica - jedno i drugie sie przydaje smile.gif
Usagi
Zgadzam sie z kris_!!
To co sie dzieje w kodach samoukow to czasem przyprawia o bol glowy 8O Juz sie spotkalam z takim czyms, ze przejelam strone od kogos i musialam ja pisac od poczatku, bo to bylo szybsze niz porzadkowanie wymyslow mojego poprzednika.
php jest jezykiem, ktory rozpieszcza. Zero deklaracji, dowolne zmienne, wielotypowe tablice i do tego brak obowiazku deklarowania klas. Mozna sie rozleniwic.

Za to jak sie zna C++ to ma sie wrazenie, ze sie trafilo do programistycznego raju smile.gif
KaMeLeOn
Cytat
To co sie dzieje w kodach samoukow to czasem przyprawia o bol glowy [...]

laugh.gif Prawie wszyscy tutaj to samouki...
scanner
A niektórzy to nawet dinozaury samouki, co to jak zaczynali, to procki miały szyny 8-bitowe i były cudem świata.
Usagi
No to przeciez napisalam, ze czasem. Ja nie uogolniam, wiem ze roznie bywa smile.gif Wiem tez jednak, ze kody osob bez wpajanych pewnych zasad dobrego programowania sa trudne do zrozumienia. Podobnie jest z osobami, ktore programuja po raz pierwszy. Pewne nawyki i zasady przychodza z czasem.

Moj poprzednik nazywal zmienne i funkcje literami alfabetu, tabelka
zzz[x]
rozbila mnie zupelnie. ciekawe, czy on sam by sie teraz orientowal, o co mu chodzilo??
a o porzadkowaniu kodu nie wspomne...
Lolek
Skoro temat "nauka php", napiszę jak ja się uczyłam.

Moje wykształcenie nie ma wiele wspólnego z informatyką i nigdy nawet przez myśl nie przeszło mi, że mogłabym choć trochę poznać Wielką Tajemnicę pisania tych dziwnych znaczków i robaczków.
Dwa lata temu mój najlepszy przyjaciel informatyk podsunął mi parę książek o php, żeby odwrócić moją uwagę od choroby, której ewentualnego zakończenia bałam się bardzo. On chyba chciał sprawdzić jak taki laik jak ja zareaguje na tekst informatyków, a ja byłam straszliwie ciekawa co to takiego. W szpitalu nie miałam komputera do dyspozycji, dlatego wszystkie kody "przerabiałam" na sucho i bylo to wielką męką i bardzo już chcialam wracać do domu, żeby wypróbować jak to naprawdę działa.
Wróciłam słaba, ale zdrowa i bardzo głodna kontaktu z komputerem i php.
Pierwsze moje wprawki pomogły mi zrozumieć działanie podstawowych składni, które dla informatyków są solą, której może już nie zauważają. Przyznam się, że za każdym razem, kiedy jakiś prosty skrypt "poszedł" mi - byłam zachwycona. Najbardziej spodobała mi się współpraca php z MySql. Zbudowałam własą bazę, skrypty zapełniające ją i wyciągające z niej wyniki według różnych parametrów. Długo walczyłam z kodem, żeby w końcu zadziałał. Jak zadziałał, to mój przyjaciel chyba myślał, że się zakochałam, bo chodziłam pół metra nad ziemią. I tak to się zaczęło...
Ciągle się uczę, bo widzę czytając posty na Forum jak ogromnie dużo mi brakuje podstawowej wiedzy. Moje życie z php stało się bogatsze (tylko w duchowym tego słowa znaczeniu biggrin.gif ).
Pozdrawiam wszystkich samouków i chylę czoła przed nie-samoukami.
scanner
Lolek: nie dość, zę Kobieta, to jeszcze koder i do tego z mojego rodzinnego miasta? No jestem pod wrażeniem smile.gif
___
Tylko przeglądając Twopje posty dochodzę do wniosku, że chyba nie jesteś pewna/pewny swojej płci...
Lolek
Cytat
Tylko przeglądając Twopje posty dochodzę do wniosku, że chyba nie jesteś pewna/pewny swojej płci...

Jestem pewna, ale na początku obawiałam się, że moje pytania mogą być jakoś inaczej potraktowane przez męską większość Forum, a tego nie chciałam.
Ale teraz kiedy widzę jak normalnie i po ludzku biggrin.gif są traktowane kobiety na Forum odważyłam się na żeńskie końcówki wyrazów...
scanner
No top super.
A tutaj kobiety są zwykle traktowane wyjątkowo - tak mało ich (Was) wśród nas...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.