zgwaw
27.04.2006, 07:03:34
Wywołuję stronę do wydrukowania i chciałbym aby po wydrukowanu zostały zapisane do bazy sql dane o fakcie wydruku i przez kogo formularz został wydrukowany.
Aktualnie stosuję polecenie <a ref=java script:window.print );>Drukuj</a>
Ponieważ formularz jest dostepny po zalogowaniu dane użytkownika są dostepne w postaci ($user, $email)
Jak to zrobić?
Proszę o pomoc
hwao
27.04.2006, 07:10:46
akuczak
27.04.2006, 11:40:01
Mam ten sam problem co autor wątku - i coś ten artykuł nie ułatwił mi rozwiązania tego problemu. Czy to na pewno o ten artykuł chodzi?
hwao
27.04.2006, 13:15:35
Ah, blad nie podalem tego linka tam gdzie chcialem

Robisz akcje drukuj, najproscie np tak
drukuj.php?sUser=nazwa&mail=mail
i ta strona robi dane do wydruku (wywala ze automatycznie jak cala sie zaladuje to w js kaze ja wydrukowac automatycznie).
zgwaw
27.04.2006, 15:37:58
To tak mi sie dzieje, że wyświetla sie strona z danymi "kowalskiego" do wydruku i js może ją wydrukować.
Ale jakie dać polecenie żeby w bazie danych - po kliknięciu "drukuj" -
zapisane zostało "kowalski wydrukował formularz"
Może przecież tak sie stać, że strona jest przygotowana do drukowania ale "kowalski" jej nie wydrukował?
Pozdrawiam
hwao
27.04.2006, 19:15:28
nie jestes tego w stanie sprawdziac, to tak jakby po kliknieciu wydrukuj dal anuluj
akuczak
28.04.2006, 13:38:44
To jeszcze mój kłopot:
to przekierowanie
drukuj.php?sUser=nazwa&mail=mail
ma prowadzić do nowego pliku (czyli spowoduje przeładowanie strony)?
rozumiem, że w pliku tym powinno się znaleźc odwołanie do js:
window.print();
A nie można by stworzyć takiej funkcji w pliku z danymi do wydrukowania, aby ładowała komentarz - "kowalski wydrukował ..... " do bazy
i potem to wywołanie js window.print();
I przy okazji jeszcze pytanie: a co zrobić jesli cię chce wcześniej zapisać to, co wydrukował w pliku (html) na serwerze? Żeby mieć w bazie komentarz: "kowalski wydrukował plik <i tu jego nazwa>"?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.