Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: laczenie z MySQL przez php
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
oth
witam,
mam maly problem:
stworzylem baze danych MySQL na swoim komputerze i skrypt w php, ktory laczy sie z nia w nastepujacy sposob:

@ $db = new mysqli('localhost', 'patrick', 'moje_haslo', 'patrick');

gdzie wiadomo : 'patrick' figuruje jako uzytkownik a haslo to moje_haslo, patrick to nazwa bazy a komputer to localhost

chce przeniesc to na serwer w yoyo.pl
przenioslem baze danych za pomoca phpAdmina na serwer w www.yoyo.pl
i teraz mam problem nie wiem jak okreslic komputer:
co wpisac zamiast localhost?

od uslugodawcy z yoyo.pl otrzymalem info:
* nazwa Bazy danych: patrick
* Użytkownik: patrick
* hasło do bazy danych: moje_haslo //nie podam Razz

* Server: mysql.yoyo.pl
* Port: 3306

1st pytanie: podsumowujac , jak powinno wygladac polecenie i co wpisac w znaki zapytania?questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif?

@ $db = new mysqli('questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif', 'patrick', 'moje_haslo', 'patrick');

2nd pytanie: czy wystarczy, ze plik : index.php (ten, w ktorym znajduje sie owo polecenie laczenia z baza danych) wystarczy umiescic w katalogu glownym na serwerze i juz bedzie sie laczyl z baza danych?
nospor
1)
  1. <?php
  2. $db = new mysqli('mysql.yoyo.pl:3306', 'patrick', 'moje_haslo', 'patrick');
  3. ?>

2)powinno wystarczyc. nawet mozesz go lokalnie uruchamiac. mi sie lączyl na ten serwer z mojego kompa smile.gif
oth
zmodyfikowalem moj index.php :

$db = new mysqli('mysql.yoyo.pl:3306', 'patrick', 'tu_dalem_moje_haslo', 'patrick');

i wyskakuje mi blad:

Fatal error: Cannot instantiate non-existent class: mysqli in /var/www/sites/yoyo.pl/s/a/sagan/index.php on line 100

podaje link do strony: http://www.sagan.yoyo.pl/index.php

linijka 100: to jest wlasnie to $db = new mysqli('mysql.yoyo.pl:3306', 'patrick', 'tu_dalem_moje_haslo', 'patrick');

co moze byc nie tak?
nospor
ale to nie dlatego ze nie laczysz sie z bazą, ale dlatego ze na serwerze nie ma mysqli. poszukaj na forum:
ype=topics&highlite=mysqli' target='_blank
oth
teraz dziala
dziekuje za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.