Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z wyrażeniami regularnymi
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Pronigo
Długo myślałem, jak zaznaczyć za pomocą wyrażeń regularnych całe słowo a potem wstawic gwiazdki. Użyłem funkcji preg_replace:

1. <?php
  2. $txt = preg_replace('/([^\s]+obraz|zegar|monitor[^\s]+)/', '***cenzura***', strtolower($txt));
  3. ?>

Zasada działania powinna być taka, że jeżeli gdziekolwiek w zmiennej txt znajdzie któryś z podanych ciągów zamieni cały wyraz, np: ZEGARkowi, OBRAZek, mamfajnyMONITOR. Testowałem ten "pattern" na symulatorze http://regexlib.com/RETester.aspx no i działa bez zarzutu a uruchamiam to na swoim serwerze z php5 i nie działa sad.gif Jaki podałem ciąg taki sam zwraca.
Adiasz
sprubuj:

1. <?php
  2. $txt = preg_replace('/obraz|zegar|monitor/', '***cenzura***', strtolower($txt));
  3. ?>
Pronigo
Nie rozumiesz mnie za bardzo winksmiley.jpg W taki sposób to uzyskam coś takiego:
obrazek -> ***cenzura***ek
monitor -> mamfajny***cenzura***

A to ma cale slowo zamienic na ***cenzura***.
devnul
  1. <?php
  2. $txt = preg_replace(#/([[:space:]]*?)(obraz|zegar|monitor)([[:space:]]*?)#si', '***cenzura***', $txt);
  3. ?>

spróbuj tak
Pronigo
no niestety nie pomogło sad.gif
devnul
  1. <?php
  2. $txt = preg_replace('#([^[:space:]]*?)(obraz|zegar|monitor)([^[:space:]]*?)#si', '***cenzura***', $txt);
  3. ?>
zapewne dlatego że wkradł się drobny błąd, powyżej masz poprawioną wersję.

Pozdrawiam
Pronigo
Działa tak:
obrazek -> ***cenzura***ek
devnul
  1. <?php
  2. $txt = preg_replace('#([^[:space:]]*)(obraz|zegar|monitor)([^[:space:]]*)#si', '***cenzura***', $txt);
  3. ?>

przestowane i działa na 100%
Pronigo
ohmy.gif działa ohmy.gif
dzięki wielkie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.