Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: apache: allow from wewn. ip
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
sobstel
chcialbym zablokowac dostep do konta z www poza moim wlasnym kompem znajdujacym sie poza proxy w wewn. sieci np. zewn. ip 80.12.34.56, wewn. ip. 10.1.0.35. jest to mozliwe w jakis sposob? nie doszukalem sie w dokumentacji takiej mozliwosci, ale moze cos przeoczylem...
FiDO
Jesli chcesz miec dostep tylko ze swojego kompa to:

Kod
Order Deny, Allow
Deny from all
Allow from 127.0.0.1

Mozesz tez dopisac IP 10.1.0.35 jesli chcesz miec dostep do apacha przez swoja nazwe w sieci.

Jak chcesz w ogole "wylaczyc" apacha na zewnatrz, tak zeby nie pokazywal nikomu nawet bledu 403 czy czegokolwiek to musisz ograniczyc IP, na których się on binduje, np. za pomocą
Kod
Listen 127.0.0.1:80
sobstel
chyba nie do konca jasno sie wyrazilem. chodzi o dostep do serwera poza moją siecią gdzieś tam w świecie (a nie do apacha znajdujacego sie na tym samym kompie z ktorego sie łącze). mimo to dzięki za odpowiedź.
FiDO
W takim razie nie rozumiem o co chodzi winksmiley.jpg
Wytlumacz może prościej.
sobstel
ciagle zapominam o tym temacie i wlaczeniu subskrypcji.

ok. postaram sie wytlumaczyc prosciej.

1. mam konto www wykupione w zagranicznym hsotingu, powiedzmy usa
2. chcialbym tak ustawic parametr Allow aby dostep do konta mial tylko moj komputer znajdujacy sie w Polsce. komputer ten jest w sieci za sieciowym proxy, proxy ma stałe ip i mój komp ma stałe wewnętrzne ip.

próby ustawienia w Allowe obu IP naraz nie powiodły się, a ustawienie IP samego proxy spowoduje że dostęp będzie miała cała moja sieć ;-)
erix
Jak jestes za NAT-em, to wszystkie kompy z Twojej sieci sa pod jednym IP (IP proxy).

Tak wiec, chyba sie nie da...

edit:
Nie pamietam juz, czy mozesz sprawdzac w .htaccess naglowki wysylane, ale wiem, ze niektore proxy wysylaja cos w stylu 'X-FORWARDED-FROM' (moj tez smile.gif). W nim jest Twoj wewnetrzny IP. Jesli proxy wysyla ten naglowek, to robisz kombinacje sprawdzajaca IP proxy + wewnetrzny IP.
SongoQ
A nie prosciej jest zrobic autoryzacje?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.