Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] pytanie o __construct()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
piotrekkr
witam mam pytanie dotyczace klas w php jest tam konstruktor __construct() ktory nadaje wartosci poczatkowe zmiennym itp. Teraz ja chce zaincludowac zmienne z pliku config.php

1. <?php
  2. private $pierwsza_zmienna='jajajaja';
  3. private $druga_zmienna='jjsjsjjksa';
  4. //itd
  5. ?>

teraz czy ja w klasie musze deklarowac na poczatku zmienne?? tzn cos takiego musze robic:
  1. <?php
  2. class klasa{
  3. private $pierwsza_zmienna;
  4. private $druga_zmienna;
  5. public function __construct(){
  6. include('config.php');
  7. }
  8. //dalsze funkcje itp
  9. }
  10. ?>

czy wystarczy ze zaincluduje to w samym konstruktorze i te zmienne beda widoczne w obrebie calej klasy??

1. <?php
  2. class klasa{
  3. public function __construct(){
  4. include('config.php');
  5. }
  6. //dalsze funkcje itp
  7. }
  8. ?>

czytalem manual ale nie jestem pewien co do tego :/. niech mnie ktos oswieci smile.gif
Master Miko
Tak. Jak dasz include w kontruktorze - te dane będą dostępne w obszarze całej klasy (chyba że ustalisz inaczej)
btw... a nie lepiej poprostu samemu sprawdzić metodą prób i błędów smile.gif ?
piotrekkr
dzieki za odpowiedz zrobilbym metoda prob i bledow jakby mi apache chodzil jak powinien a cos raz chodzi raz nie, denerwuje mnie powoli juz angrysmiley.gif dzieki za zainteresowanie pozdrawiam
Yacho
hym - nie wiem czy defaultowym akcesorem jest public ale cos mi sie wydaje ze nei wiec z ta widocznoscia bedzie roznie.... proponowalbym Ci config zrobic jako plik ini... generalnie w configu jesli mamy zmienna liczbe pol to nie powinno sie includowac ich do klasy jako pola - klasa z definicji jest typem struktury danych i wypadałoby zeby ten typ był stały.....
piotrekkr
hmm z tym akcesorem to teraz wyczytalem w manualu ze nie powinno byc zadnego akcesora smile.gif znaczy tam sie pomylilem w kazdym razie dziala cos takiego na serwerze z php4
  1. <?php
  2. class stats{
  3. function stats(){
  4. include('config.php')
  5. }
  6. //dalsze funkcje uzywajace zmiennych z pliku config.php
  7. }
  8. ?>

config.php :
  1. <?php
  2. var db_adress='jakisadres';
  3. var db_pass='jakieshaslo';
  4.  
  5. ?>

jakos nie jestem przekonany do plikow ini. hasla jako zmienne w pliku php sa przetwarzane przez serwer wiec raczej nic im nie grozi. Chyba ze sie myle to prosze mnie poprawic biggrin.gif. W sumie moja klasa jest stala jesli tak mozna powiedziec includuje ona plik ze zmiennymi w ktorych sa hasla liczba zmiennych w pliku config.php raczej sie nie zmienia smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.