Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: div pozycjonowanie wzgledem drugiego
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
boya
Witam

Problem pojawia sie w przegladarce firefox ktora nie dopasowywuje sie do zlego lub blednego kodu css-a... o co chodzi

mam jednego diva
Kod
.r_1{width:530px;margin:0.4pc;float:left;text-align:justify;}

i zaraz pod nim kolejnego
Kod
.r_2{width:578px;margin-left:0.4pc;float:left;background-color: #383838;}

jak widac nie ma zdefiniowanych wysokosci diva r_1 totez jak napakuje do niego tresci to przyberze odpowiednia dlugosc, natomiast w firefoxie r_2 wpakowuje sie w srodek r_1 przez co nchodza na siebie, a w IE jest wszystko ok jeden pod drugim....

moze ktos juz meczyl tego typu problem ... prosze o pomoc bo chodzi mi o wypracowanie standardu
pozdrawiam
erix
Zrob element nadrzedny <div> o szerokosci najszerszego elementu w 'kolumnie'.

Wtedy beda sie zawijac.
Deviant
Jeśli chcesz aby te dwa div'y wyświetlały się jeden pod drugim to wyrzuć z css'a floaty.

Prawdopodobnie masz też jakiś nierawidłowy zapis w htmlu, pewnie brak lub niepoprawny doctype i stąd takie zachowanie przeglądarki.
boya
Rozwiazanie erixa nie przynioslo oczekiwanych efektow, postaram sie to rozlozyc pod caly szablon wtedy moze ruszy.

A co do wypowiedzi Deviant to type text/css zdaje sie byc odpowiedni pod css-a...
Deviant
Nie chodzi mi o typ dla css'a tylko dla dokumentu html/xhtml, np.
  1. <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1-strict.dtd">
boya
to nic nie daje... mam to samo tylko na Transitional
siemakuba
Cytat
to nic nie daje... mam to samo tylko na Transitional

akurat to czy masz Strict czy Transitional zmienia sposób interpretacji arkusza przez przeglądarke.

Jeżeli twoje elementy mają float ustawiony to nie będą ci się rozciągać zależnie od ilości treści w środku. (przynajmniej przy doctype Strict)

pozdr.
boya
w takim razie FF jest niereformowalny smile.gif...bede dalej kombinowal dzieki
erix
Cytat
Rozwiazanie erixa nie przynioslo oczekiwanych efektow, postaram sie to rozlozyc pod caly szablon wtedy moze ruszy.

Sprawdzalem! Dziala w Operze 9 i FF 1.5...
Chyba masz cos z reszta layoutu... :/

BTW: robilem w ten sposob:

1. <div style="width: 600px;>
  2.  <div style="width:530px;margin:0.4pc;float:left;text-align:justify; display: block;">
  3.    sdfasjdlfas dfa sdfj lasj dlfjasl;kd jflkajs dljf;asdjf<br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br>dfdsf<br><br><br>dfsdf<br>
  4.  </div>
  5.  
  6.  <div style="width:578px;margin-left:0.4pc;float:left;background-color: #383838; display: block;">
  7.    sd jfsja d;fj as;lj dfas dfjasjd; fajsdsdfasjdlfas dfa sdfj lasj dlfjasl;kd jflkajs dljf;asdjf<br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br>dfdsf<br><br><br>dfsdf<br>
  8.  </div>
  9. </div>
Zajec
FF po prostu dobrze interpretuje to co ty napisałeś.

Daj link do dokuemntu z przykładem tego "dziwnego" zachowania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.