Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mySQL] wyświetlanie ostanich rekordów.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
hao
W jaki sposób mogę wyświetlić ostatnie 20 rekordów? Indeksacja nie zaczyna się od 1 a od n.

Czy jest jakaś funkcja w stylu;

pseudokod:
..... LIMIT (row_count), -20 ?

Z góry serdeczne dzięki :-)
nospor
Cytat
Czy jest jakaś funkcja w stylu;
nie, ale jest za to sortowanie: order by
sortujesz w odwrotnej kolejnosci i wyswietlasz 20: limit 20
a teraz zajrzyj do manula i dowiesz sie jak uzyc order by smile.gif
hao
Próbowałem ale wówczas skrypt pobiera pierwszych 20 wierszy i wyświetla je w pewnej kolejności.
Ja natomiast potrzebuję aby pobrać 20 ostatnich wierszy.

Twój sposób byłby w porządku, gdyby można było indeksować w dół, tzn 0, -1, -2, -3 winksmiley.jpg)))))
nospor
no ale te ostannie wiersze to wzgledem czego? musi byc jakas kolumna, ktora okresla kolejnosc:
  1. .... ORDER BY jakaskolumna DESC LIMIT 20
hao
Oki: A więc przykład :-)

id.zawartosc:
-----------------
34.aaa
35.bbb
36.ccc
37.ddd
38.eee
39.fff
40.ddd
41.ddd
42.wew
43.qqq

Chcę wyświetlić ostatnie, dajmy na to, 3 rekordy, czyli aby na wyjściu uzyskać ddd, wew, qqq. Indeksacja jest prowadzona przez id oczywiście (auto_increment, primary_key, not null), ale nie od rekordu nr 1 tylko nr n.

różnica między powyższym jest taka, że ja chcę aby ostatnim był rekord ostatni w tabeli, a nie pierwszy (w przypadku order by jakaskolumna desc limit 20 będzię kolejność qqq, wew, ddd)
Suchy
to moze pobierz tak jak pisze nospor a potem talibce ktore bedziesz mial jeszcze raz posortuj w odpowioedni sposob?
nospor
Mozesz tez spróbowac tak, jesli uzywasz php:
1) najpierw pobierasz liczbe wszytkich rekordow
2) potem tę liczbe wstawiasz do zapytania, pomniejszoną o iles tam i stosujesz taki limit: limit x,y
  1. <?php
  2.  
  3. //tu pobierasz liczbe rekordow: select count(*) from tabela. i odbierasz to w php
  4. //a nastepnie tworzysz zapyanie
  5. $sql = 'select * from tabela order by id asc limit '.($iloscrekordow-3).',3';
  6. ?>
hao
o właśnie o takie coś mi chodziło :-)
dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.