Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] jaki dac warunek?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Nightwalker
Witam,
Chce napisac prosty skrypt ktory bedzie wysylal SMS na 5min przed rozpaczeciem filmu w TV (jezeli znajduje sie w bazie), baza bedzie taka:

ID | NAZWA FILMU | NAZWA PROGRAMU | GODZINA | BUFOR*

* ile minut przed rozpaczeciem programu wyslac sms

SMS bedzie wysylany przez bramke plusa poprzez exec('sendmail blebleel'), skytp chce dodac do crona zeby wywolywal go co sekunde (chyba ze istnieje lepszy sposob)

Teraz pytanie, jak sformulowac if aby wyciagal godzine z bazy i jezeli ona sie zgadza wywolywal skrypt (sendmail) ?

Ps. wiem ze moge to wpisac wszystko recznie do crona, ale chce zrobic taki powiadamiacz dla swojego forum...

POzdravki

/EDIT

Mam taki pomysł, zapytanie sformułować tak:

1. SELECT *
  2. FROM powiadamiacz
  3. WHERE godzina = '" . $czas . "'

Zmienna czas to date() minus bufor (narazie ustawie go na sztywno, póki nie znajde lepszego rozwiązania)
em1X
Dane do bazy zapisywac w postaci ilosci sekund, czyli time" title="Zobacz w manualu php" target="_manual.
Tak samo date obliczoną zamieniac na time (strtotime" title="Zobacz w manualu php" target="_manual).

Zapytanie to juz pryszcz:

1. SELECT *
  2. FROM powiadamiacz
  3. WHERE godzina < $czas

Ps. Imho co sekunde to przesada. Ale co minute bedzie w sam raz...
Nightwalker
dzięki za pomoc, przemyślałem to i lepszym sposobem jest wykonywanie przez exec wpisu do crona, nie bedzie trzeba co chwile wykonywac skryptu, i bez bazy sie obejdzie smile.gif

Pozdravki
phpion
A mi sie wydaje ze nawet nie co minute a co 5 minut wystarczyloby odpalac skrypt. Jesli film zaczyna sie np. o 20:00 to skrypt wysle smsa o 19:55 wiec po co uruchamiac go o 19:56 ... 59 gdy raczej nic nie zaczyna sie o 20:01 ... 04 smile.gif to takie moje skromne zdanie. Ale sam pomysl fajny!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.