Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Poprzednia Strona||Następna Strona
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Szosti
Witam!!

Na początku przedstawię strukturę moich katalogów aarambo.gif

RooT
MAIN - katalog winksmiley.jpg
INNY - katalog
INNY - katalog
index.php
main.php
style.css
inne.html

Tak gwloi ścisłości rolleyes.gif W katalogu main znajdują się różne strony includowane do main.php. main.php różni się od index.php tym, że main nie ma prawej strony menu. W pliku main jest oczywiście tablica:
  1. <?php
  2.  
  3. $arrIncludes = array(
  4.  
  5. 0 => 'index.php',
  6. 1 => 'main/na topie.php'
  7. 2 => 'main/g.php',
  8. 3 => 'main/j.php',
  9. 4 => 'main/w.php',
  10. 5 => 'main/c.php',
  11. 6 => 'main/p.php',
  12. 7 => 'main/sphp',
  13. 8 => 'main/z.php',
  14. 9 => 'main/p.php',
  15. 10 =>'main/k.php',
  16. 11 =>'main/d.php',
  17. 12 =>'main/d.php',
  18. 13 =>'main/d.php',
  19. 14 =>'main/d.php',
  20. 15 =>'main/d.php',
  21. 16 =>'main/d.php',
  22. 17 =>'main/d.php',
  23. ...
  24. );
  25.  
  26. $_GET[ 'go' ] = ( empty( $_GET[ 'go' ] ) ) ? 0 : $_GET[ 'go' ];
  27.  
  28. include( $arrIncludes[ $_GET[ 'go' ] ] );
  29.  
  30. ?>

Wszystko oczywiście działa ok. Teraz o co mi dokładnie chodzi - mam stronę Na topie.php, która stanowi osobny dział na stronie. Chcę, żeby Na topie.php miała kolejne podstrony, nie chodzi mi tu o przejście do kolejnego oddzielnego działu. Ma to wyglądać tak, że jest strona Na Topie cos1, poźniej Na topie cos2, a adres żeby był w postaci main?go=1&strona1 itd. Za pewne nie wyraziłem się do końca jasno, ale mam nadzieję, że mnie Ktoś zrozumie party.gif Aha na dole strony Na topie chce aby pokazało się coś takiego Poprzednia Strona||Następna Strona tak albo inaczej, nie ważne tiredsmiley.gif Zaznaczam przy okazji, że w tematyce php jestem raczej zielony i prosze mi dokładnie powiedzieć gdzie co i jak cool.gif Będe wdzięczny za pomoc, oczywiście postaram się wszystko wyjaśnić i opisać jeszcze dokładniej jakby mnie Ktoś nie rozumiał Rkingsmiley.png

graduated.gif
Michasko
Jeśli dobrze zrozumiałem, to chcesz zrobić stronicowanie?
http://phpedia.pl/wiki/Stronicowanie
Szosti
Mniej więcej o to mi chodzi, tylko, że ja nie korzystam z MySqla i nie potrzebuje tak zaawansowanego, żeby dzieliło mi po osiągnięciu np.5 wpisów, czy czegoś tam.
E-d
O takie coś chodzi ?
  1. <?php 
  2. echo '<a href="main.php?go=' . ($_GET[ 'go' ]-1) . '">Poprzednia strona</a> : <a href="main.pgp?go=' . ($_GET[ 'go' ]+1) . '">Następna strona</a>';
  3. ?>
Szosti
Wtedy będe się przsuwał pomiędzy działami, z tego co widze main?go=1 to dział u mnie. Ja potrzebuje przesuwać się w dziale o następną stronę wstecz lub do przodu main?go=1&strona1 sadsmiley02.gif
siemakuba
a czy to: main?go=1&strona1 nie bedzie sluszniej zapisac tak: main?go=1&strona=1?

i do tego sobie dostosuj to co podal ci @E-d

pozdr.
Szosti
Cytat
a czy to: main?go=1&strona1 nie bedzie sluszniej zapisac tak: main?go=1&strona=1?

Na pewno będzie słuszniej, mogłem się pomylić winksmiley.jpg

Jakbym umiał to bym sobie dostosował i nie prosił blink.gif
siemakuba
eh, tu nie ma co umiec...
  1. <?php
  2.  
  3. echo '<a href="main.php?go=1&strona=' . ($_GET[ 'strona' ]-1) . '">Poprzednia strona</a>';
  4. echo '<a href="main.php?go=1&strona=' . ($_GET[ 'strona' ]+1) . '">Następna strona</a>';
  5. ?>

dopisz sobie jeszcze if, który sprawdzi czy nie jestes przypadkiem na pierwszej lub ostatniej stronie, bo wtedy nie powinines pokazac poprzednia lub nastepna.

pozdr.
Szosti
Pytanie z gatunku bardziej inteligentnych party.gif Skąd ten skrupt ma wiedzieć co jest ta kolejną stroną? Czy muszę jeszcze gdzieś coś dodać, jakie nazwy powinny mieć kolejne podstrony, w sensie strona1.php, czy dowolnie? Oczywiście ten kod mam wstawić na stronie na topie.php? cool.gif Jeśli Kogoś tymi pytaniami przyprawiam o ból głowy lub innych cześci ciała to z góry przepraszam guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.