imashjan
21.05.2006, 10:55:22
<?php
if ($nazwa && $lokalizacja && $opis && $infrastruktura && $cena && przeznaczenie && forma_zbycia && $wojewodztwo && $powiat && $gmina && $miasto && $wies) {
include "include/mysql_connect.php";
$query = "INSERT INTO oferta (nazwa, lokalizacja, opis, infrastruktura, cena, przeznaczenie, forma_zbycia
, wojewodztwo, powiat, gmina, miasto, wies) VALUES ('$nazwa' , '$lokalizacja' , '$opis')";
print "<b>Dziękujemy</b> za dodanie oferty do naszej bazy";
?>
ni i nizej formularz w php
i nie przesyla mi informacji z formularza do bazy danych
nospor
21.05.2006, 11:07:24
$_POST['']
a co to ma byc?
ma byc tak: $_POST['nazwapolazformularza']
i tal dla kazdego pola
i prosze poprawic tytul o znacznik zgodnie z zasadami forum przedszkole
imashjan
21.05.2006, 11:09:20
fakt macie racje znowu czegos nie wpisalem sorki za zawracanie glowy, ale i tak nie dziala ciagle nie dodaje do bazy danych przeladowuje tylko formularz
mike
21.05.2006, 11:17:38
No nieźle w takiej niewielkiej ilości linii, zrobiłeś sporo błędów.
- Dane, które idą do bazy powinny być filtrowane za pomocą mysql_escape_string()bądź mysql_real_escape_string();
- Niepotrzebnie filtrujesz te dane za pomocą htmlspecialchars(), cakowicie bezmyślne to jest;
- Warunek sprawdzający istnienie dancy jest skopany całkowicie. Zerknij na takie funkcje jak empty() lub isset();
- Masz złe zapytanie. Trochę malo wartości w VALUES, co? Poczytaj o debuggowaniu. Powiedz co wyświetlają funkcje mysql_errno() oraz mysql_error().
imashjan
21.05.2006, 11:23:09
mozliwe ja pisze wedlug ksiazki, i widze ze niedziala juz druga rzecz, wczesniej problem sam rozwiazalem, a tu nie daje rady, wiedz poczytam i moze cos mi wyjdzie, bo chce sie nauczyc pisac w php bo mam do zrobiena 3 serwisy oparte na bazach danych i php