<?php $query = "SELECT * FROM klient WHERE (Imie = '$Imie' AND Nazwisko = '$Nazwisko' AND Adres = '$Adres' AND Miasto = '$Miasto')"; if ($rows < 1) { $query2 = "INSERT INTO klient (Imie, Nazwisko, Adres, Miasto, Wojewodztwo, Kod, Telefon_dom, Telefon_kom,
Email) VALUES ('$Imie','$Nazwisko','$Adres','$Miasto','$Wojewodztwo','$Kod','$Telefon_dom','$Telefon_kom','$Email')"; } if ($custid) { $Id_Klient = $custid; } $Dostawa = $_POST['przesylka']; $query3 = "INSERT INTO zamowienie (Id_Klient, Wstepna, Dostawa, Data) VALUES ('$Id_Klient','$total','$Dostawa','$today')"; ?>
A wiec tak. W pierwszej czesci sprawdzam czy mam takiego klienta w bazie, jesli nie to wpisuje go do bazy i nadaje mu jakis numer. I to dziala bez problemu. Gdy za drugim razem ten sam osobnik zlozy zamowienie to do tabeli zamowien wpsuje mi Id_Klient jako "0". Wyczytalem w manualu, ze to moze byc spowodowane tym, ze uzywam tam funkcji
<?php ?>
Ona zwraca id jakie bylo automatycznie wygenerowane dla ostatniego wpisu tylko wlasnie gdy nic nie zostanie wygenerowane jak w przypadku wlasnie gdy juz mam takiego klienta to zostanie przypisana wartosc "0". Jak cos takiego obejsc? Myslalem, zeby do $custid napisac zamiast tej funkcji jakies zapytanie ale wlasnie nie wiem jak bo juz probowalem wpisywac rozne selecty ale cos srednio mi to dzialalo:/ Moze istnieje jakas funkcja w php o ktorej jeszcze nie wiem... Prosze o jakas podpowiedz. Z gory dziekuje i pozdrawiam, Lukasz.