Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pisownia slowa klasa
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
NuLL
Witam,

Mam mala, moze dosc dziwna prosba do uzytkownikow forum. Glownie tyczy sie to programistow poczatkujacych, ale i nie tylko.

A moja skromna prosba jest taka aby kazdy kto pisuje na tym forum pisal

-> klasa zamiast classa
-> klasy zamiast classy
-> itp, itp

Mnie osobiscie kluje to oczach bardziej niz bledy ortograficzne tiredsmiley.gif

Jesli komus sie to tez nie podoba niech sie dopisze pod tym apelem - moze warto choc w pewnym miejscach trzymac sie jakies okreslonej konwencji. Jesli kto zna inne takie rodzynki niech je dopisze guitar.gif

Pozatym warto bylo by dopisac link do tego tematu tym ktorzy uzywaja tej zdziczalej lekko pisowni worriedsmiley.gif

Pozdrawiam smile.gif
athabus
Podpisuję się obiema rękami... chociaż sam się kilka razy złapałem na takiej pisowni axesmiley.png
kufalo
klasa pomysl smile.gif
jestem za
acztery
zero jestes jakś dziwny .... to ze napisalem classa masz jakis problem. mosz kompleks czy co ? a reszta osob co tu sie podpisala to zwykle lizusy
dr_bonzo
acztery: nie tylko ty pisales "classa" ( http://www.google.com/u/forumphppl?q=class...ch=forum.php.pl -- choc to nie wszystkie przypadki, SongoQ tez sie tam zalicza biggrin.gif), to poprostu razi nas w oczy -- jest polski odpowiednik tego slowa, nie tak glupi jak powiedzmy "maszyna liczaca" zamiast "computer" wiec powinno sie go uzywac.

PS. is_null( 0 ) === FALSE biggrin.gif
nospor
@acztery nie zero, a NuLL - troche szacunku
nie "zwykle lizusy" a osoby które sie zgadzają z NuLL'em co do jego postulatu - troche szacunku.
z racji ze ty masz jakies problemy z szacunkiem do userow na forum, jakos lubisz za to zarywac, no to zarywasz i teraz + moderacja postow

Co do classa to jest trend by pisac na polskich forach po polsku, z czym i ja sie zgadzam.
hwao
nie przeszkadzajcie ewoluować naszemu pięknemu językowi! winksmiley.jpg
bigZbig
Popieram hwao. Pozwólcie się rozwijać naszemu językowi. Bierzcie przykład z eMartino winksmiley.jpg
nospor
hehe, faktycznie eMartino rozwija nasz język winksmiley.jpg

Ja napisalem ze popieram pisanie po polsku a samemu mi sie zdarza pisac: "zarobiles warna", "ale next time". Od dziś obiecuję poprawę smile.gif
ARJ
popieram. sama nazwa działu w manualu to "Klasy i objekty" a nie "Classy i Objecty" biggrin.gif
niektóre zwroty z angielskiego w pewnym stopniu się przyjęły też do naszego języka ale wszystkie pozostałe które mają odpowiedniki powinny być używane po polsku.
każdemu może zdarzyć się napisać coś niepoprawnie i dziwnie tak jak i popełnić błąd ortograficzny ale trzeba starać się używać poprawnej polszczyzny.
acztery
nikogo nie obrażam. ale czemu na mnie tak najechał tylko ja tak pisze nie przetłumaczyłęm tego na polski i na mnie najechal. i jeszcze mowi ze początkujacy programista. wku... mnie takie zachowanie a mu nikt nie zwróci uwagi i kto tu nie ma do kogo szacunku?
DeyV
Cytat(ARJ @ 2.06.2006, 11:16 ) *
niektóre zwroty z angielskiego w pewnym stopniu się przyjęły też do naszego języka ale wszystkie pozostałe które mają odpowiedniki powinny być używane po polsku.

A ja sądzę, że nie w tym jest problem.
Bo choć też lubię ktesty pisane ojczystą polszczyzną, nie przeszkadza mi w żadnych wypadku pojawiajace się nagle 'function', class, patern albo time.
O ile nie jest to właśnie taki dziwolągi, jak te, o których wspomniał NuLL, czyli classy, functionsy i inne takie tego typu.

W takiej sytuacji nie ma dwóch zdań - albo język angielski, albo polski. Wszelkie próby łączenia są z góry skazane na porażkę.
nospor
Cytat(acztery)
nikogo nie obrażam. ale czemu na mnie tak najechał tylko ja tak pisze nie przetłumaczyłęm tego na polski i na mnie najechal.

a teraz znajdź mi w wypowiedzi NuLLa gdzie na ciebie najechal:
Cytat(NuLL)
Witam,

Mam mala, moze dosc dziwna prosba do uzytkownikow forum. Glownie tyczy sie to programistow poczatkujacych, ale i nie tylko.

A moja skromna prosba jest taka aby kazdy kto pisuje na tym forum pisal

-> klasa zamiast classa
-> klasy zamiast classy
-> itp, itp

Mnie osobiscie kluje to oczach bardziej niz bledy ortograficzne

Jesli komus sie to tez nie podoba niech sie dopisze pod tym apelem - moze warto choc w pewnym miejscach trzymac sie jakies okreslonej konwencji. Jesli kto zna inne takie rodzynki niech je dopisze

Pozatym warto bylo by dopisac link do tego tematu tym ktorzy uzywaja tej zdziczalej lekko pisowni

Pozdrawiam

Nigdzie, ale to nigdzie nie widzę wzmianki w jego wypowiedzi, ze chodzi mu o CIebie. A nawet jakby napisal, ze to ty tak pisales, to i w tym tekscie nie ma zadnego "najechania" a jedynie apel. A ty osoby, ktore podpisaly sie pod tym apelem nazywasz "zwyklymi lizusami". A NuLLa nazywasz zerem, co dla mnie nie brzmi bynajmniej jak przyjazne przeinaczenie nicka
TomASS
Ja z reguły staram się nie używać zwrotów obcojęzycznych w moich programach, lecz niestety nie zawsze się to da. Np. gdy kożysta się z jakieś gotowej, angielskojęzycznej klasy np. "user" która ma metodę np. "create" lub "delete", to mi jakoś dziwnie pisać:

1. <?php
  2. $uzytkownik = new User();
  3. $uzytkownik->create();
  4. ?>

wole być konsekwentny i pisać:

1. <?php
  2. $user = new User();
  3. $user->create();
  4. ?>

Jednak, jeśli sam robię program od początku to staram się używać tylko i wyłącznie polskiego nazewnictwa i tym samym przyłączam się do apelu kolegi NuLLa.

Co do acztery, to darujcie chłopakowi. On już wie, że przesadził i nie krzyczcie już więcej smile.gif

P.S. ostatnio programując przy mojej Ukochanej Dziewczynie, zostałem zapytany dalczego piszę po angielksu (chodziło o składnię if else ). W tym jest sporo racji smile.gif Fajnie by było pisać:

1. <?php
  2. polacz_z_mysql();
  3. jezeli($zmienna>$zmienna2){
  4.  
  5. }
  6. a jezeli($zmienna>$zmienna3){
  7.  
  8. }
  9. a jesli_nie{
  10.  
  11. }
  12. ?>

To by mogło być ciekawe smile.gif
nospor
Cytat
Jednak, jeśli sam robię program od początku to staram się używać tylko i wyłącznie polskiego nazewnictwa i tym samym przyłączam się do apelu kolegi NuLLa.
TomASS tu raczej nie chodzilo oto jak piszesz w kodzie. No raczej nie wyobrazam sobie bys zamiast class, napisal klasa. Dostalbys parse errory smile.gif
Tu chodzilo o pisanie w postach na forum.
zamiasta: "Zrobilem classe" nalezy pisac "Zrobilem klasę"
spojrz na linka co rzucil bigZbig i na posta eMartino a bedziesz wiedzial o czym mowimy winksmiley.jpg
TomASS
Ależ drogi nosporze wiem o czym mowa i widziałem linka do postu eMartino smile.gif
Ja tylko poruszyłem bardzo zbliżony temat, jeśli już rozmawiamy o języku polskim smile.gif
Myślę, że jak ktoś stara się używać polskiego nazewnistwa w swocich porgramach, to na pewno na forum nie napisze "clasa".
nospor
Cytat
i tym samym przyłączam się do apelu kolegi NuLLa.

Jakbys uzyl zamiast "Przylączam" slowa "Rozszerzam" to by bylo co innego smile.gif

Ja w kodzie pisze po angielsku, czyli: delUser() zamiast usunUzytkownika() i nie uwazam tego za zly nawyk. Ale jak chcesz to pisz po polsku winksmiley.jpg Gorzej jakby bylo łączenie: usunUser(). A zdarzaly sie takie kody na forum.

Cytat
to na pewno na forum nie napisze "clasa".
Napisze, bo nawet jak uzywasz polskiego w kodzie to i tak slowo kluczowe klasy musisz napisac class a nie klasa winksmiley.jpg
hwao
takie wielkie halo, o nic smile.gif
GrayHat
to w takim razie zmienmy tez range developer na deweloper smile.gif
postow (w profilu) na notatek
wersje lo-fi zmienmy na wersje do druku albo cos w tym stylu. stopka powinna tez byc po polsku wkoncu to serwis dla polakow...
nie wiem jak wy ale w tym topicu (sorka w temacie) czuc haslo "POLSKA DLA POLAKOW".... ok koncze posta (sorka notatke)
Master Miko
Cytat
POLSKA DLA POLAKOW

ja bym powiedział inaczej...:
Polskie forum, dla ludzi mówiących po polsku.
a jak nie pasi, to proponuje utworzyć angielski dział...

acztery: Po Twojej wypowiedzi na górze może tylko świadczyć, że jesteś początkujący....
NuLL
@Grayhat - post sie normalnie wszedzie przyjelo - zwroc uwage ze ja mowie o slownictwie dotyczacym czysto naszej branzy jesli tak mozna powiedziec smile.gif
siemakuba
hiehie,
Cytat(GrayHat @ 2.06.2006, 17:08 ) *
nie wiem jak wy ale w tym topicu (sorka w temacie) czuc haslo "POLSKA DLA POLAKOW".... ok koncze posta (sorka notatke)
w takim kontekście jak to napisałeś, "sorka" może oznaczać tylko powszechnie stosowane w liceach/technikach zdrobniałe określenie "pani profesor" :)
pozdr.
bela
Cytat(TomASS @ 2.06.2006, 12:32 ) *
P.S. ostatnio programując przy mojej Ukochanej Dziewczynie, zostałem zapytany dalczego piszę po angielksu (chodziło o składnię if else ). W tym jest sporo racji smile.gif Fajnie by było pisać:

1. <?php
  2. polacz_z_mysql();
  3. jezeli($zmienna>$zmienna2){
  4.  
  5. }
  6. a jezeli($zmienna>$zmienna3){
  7.  
  8. }
  9. a jesli_nie{
  10.  
  11. }
  12. ?>

To by mogło być ciekawe smile.gif

A o FFCodzie nie słyszałeś? biggrin.gif Poszukaj w archiwum, zabawa gwarantowana tongue.gif
dr_bonzo
I wez tu pisz kod w miedzynarodowym skladzie i kazdy jezyk narodowy jest akceptowany przez kompilator biggrin.gif
acztery
co do tego aby stosować polskie nazewnictwo zmiennych, nazw klas funkcji itp jeste stanowczo na nie. kod ma byc pisany tak aby zrozumiał go każdy kto go otwiera. myślisz ze japonczycy komentarze i nazwy klas zmiennych pisza po japonsku watpie. a angielski wiekszasc zna?

co to tego gdzie widze najazd na moja osobe to chyba logiczne ze temat powstal specjalnie dla mnie sam null moze to przyza
NuLL
Pomine milczeniem twoje dzieciece zachowanie smile.gif

Co do kodu osobiscie wole pisac kod po angielsku. Spotykalem sie w wielu srodowiskach z opinia ze dobrze napisany kod powinien sie ukladac w pseudojezyk winksmiley.jpg tak wiec angielski jest jakby naturalny. Pozatym jak widze np. w ksiazka przetlumaczone nazwy zmiennych cos typu
  1. <?php
  2. $wykonaj=mysql_query($zapytanie_sql);
  3. ?>

to tez mi sie niedobrze robi winksmiley.jpg
strife
Nie trawię takich zapożyczeń z języka ang. więc owszem podpisuje się pod tym co napisał kolega NuLL. Jeśli już mówimy o języku polskim to dobrze by było nazwę tematu
Cytat
Pisowania slowa klasa
zmienić smile.gif

Pozdrawiam!
Master Miko
też zawsze pisze ang. Jakoś to lepiej wygląda tongue.gif

@acztery: Zakładamy specjalny związek najazdu na "acztery". To ataku...
erix
Cytat
A NuLLa nazywasz zerem

acztery, w Leszka M. sie bawisz?

Cytat
Kod
<?php
polacz_z_mysql();
jezeli($zmienna>$zmienna2){

}
a jezeli($zmienna>$zmienna3){

}
a jesli_nie{

}
?>

to mi smierdzi Logo, nie moglbym spac po nocach...
dr_bonzo
Starczy juz tych prywatnych docinek.
NuLL
Czy ten temat by wycieciu tych wszystkich bezwartosciowych postow moznaby podpiac tak aby kazdy pisal jednak to w miare normalnie jesli tak mozna powiedziec questionmark.gif winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.