Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]include do pliku który znajduje sie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wieprzucpp
Nie wiem dlaczego ale nie moge zincludowac pliku który znajduje sie 2 foldery wcześniej. Wpisuje formułke nastepującą

1. <?php
  2. include("../../plik.php");
  3. ?>

Wie ktos moze w czym lezy problem?
mitring
Kod jest poprawny wg. mnie bo dziala u mnie.

Sprawdz czy nie ma bledow w pliku, ktory chcesz includowac.
acztery
moze katalog w ktorym jest plik który chcesz includowac nie ma praw do odczytu
siemakuba
może dziać się tak dlatego, że... hmmm, nie wiem jak to w słowa ubrać, opisze więc:
prawdopodobnie masz sytuację taką, że plik który chcesz includować fizycznie leży dwa katalogi wyżej od pliku includującego. Ale, być może nie leży wcale dwa katalogi wyżej od pliku który faktycznie includuje ten plik. Masło maślnane, co? :P

struktura:
Kod
- /home
- /home/strona/index.php
- /home/strona/dodatki/biblioteki/plik.php
- /home/config.php

sytuacja 1:
- w pliku plik.php masz instrukcję include('../../config.php');
- wklepujesz w przegladarce: http://localhost/strona/dodatki/biblioteki/plik.php -> działa OK

sytuacja 2:
- w pliku index.php masz instrukcję include('dodatki/biblioteki/plik.php');
- wklepujesz w przegladarce: http://localhost/strona/index.php -> nie działa OK

dlaczego?
ścieżka ../../ nie jest teraz sprawdzana relatywnie do fizycznego pliku plik.php ale względem pliku w którym ten plik zaincludowałeś (index.php)

rozwiązanie:
ja uparcie będę polecał ścieżki absolutne - nie ma problemów z takimi właśnie historiami, nie ma problemów z np. przeniesieniem aplikacji gdzie indziej.
  1. <?php
  2. define('APP_PATH', 'home/strona/');
  3. include(APP_PATH.'biblioteki/dodatki/plik.php'); // zawsze zadziała
  4. ?>

aha, a może oprócz tego że plik nie został zaincludowany pokazał się jakiś błąd? Jeżeli nie działa tak jak napisałem - podziel się tym błędem. Kod który pokazałeś sam w sobie jest poprawny.

pozdr.
Gość
Sprawdz tez czy masz uprawnienia do czytania pliku i czytania z katalogu, w ktorym jest ten plik.
wieprzucpp
juz wiem tongue.gif thx za pomoc, przydało sie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.