Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] gdzie wstawić?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_beata_*
witam...

mam nastepujący działający skrypt (wrzucający do bazy dane z pliku, umieszczanego w tempach)

moje pytanie jest: gdzie umieścic polecenie if (eregi ("^[a-z0-9_/@;']", $linia)) - chcę aby do bazy były wrzucane tylko znaki zawarte w nawiasie kwadratowym, czyli cyfry, litery oraz _/@.

oto moj skrypt

1. <?php session_start();
  2. require_once "pliki.php";
  3. html_naglowek("");
  4. $uploaddir = '......../phpprojekt88/temp/';
  5. $uploadfile = $uploaddir . basename($_FILES['userfile']['name']);
  6.  
  7. if (@move_uploaded_file($_FILES['userfile']['tmp_name'], $uploadfile)) {
  8.  echo "Plik zgrany na serwer.n"; }
  9.  else 
  10.  {
  11.  echo "Blad!n";
  12. }
  13. $plik = fopen("$uploadfile", "r") or die ("Blad: prawdopodobnie brak pliku txt");
  14.  
  15. db_connect();
  16. while (!feof($plik)) 
  17. {  
  18. $linia = fgets($plik, 4096);
  19. $linia=trim($linia);
  20. echo $linia;
  21. {
  22. $sql = "INSERT INTO wyniki (id_wynik, UZYTKOWNICY_id_student, wynik,
  23. data_wynik, godz_wynik)"."VALUES(LAST_INSERT_ID(),'{$_SESSION['id_student']}','{$linia}',
  24.  CURDATE() ,CURTIME())"; 
  25. $wynik = mysql_query($sql);
  26. }
  27. }
  28.  
  29. menu_uzyt_wyr();
  30.  
  31.  
  32. ?>

probowałam różnych rozwiązań... niestety bez powodzenia
Proszę o pomoc....

Beata
siemakuba
skrypt w takiej formie jak podałaś nawet nie działa... nie działa właśnie dlatego że brakuje tej jednej linijki :)
możliwośc jej wstawienia jest tylko jedna... pomyśl nad tym jeszcze :) Podpowiem ci, że kiedy spróbujesz uruchomić ten skrypt, parser zatrzyma jego wykonywanie i zwróci ci na ekran błąd. W komunikacie o błędzie będzie podany numer linii w której wystąpił błąd. I właśnie mniej więcej w tej linii musisz umieścić tę linijkę z kodem o którą pytasz :)

powodzenia :)

wygląda to na pytanie na zaliczenie :) jeżeli masz zaliczenie, to znaczy że uczyli cię tego przez co najmniej semestr. Musiałaś mocno nie uważać na zajęciach :) Ale, nie będę moralizował bo nie należę do tych co zawsze mocno uważają :)

pozdr.
Gość
Poradzilam sobie.... a tak na marginesie to tego akurat nie uczyli... smile.gif
nospor
Cytat
Podpowiem ci, że kiedy spróbujesz uruchomić ten skrypt, parser zatrzyma jego wykonywanie i zwróci ci na ekran błąd. W komunikacie o błędzie będzie podany numer linii w której wystąpił błąd. I właśnie mniej więcej w tej linii musisz umieścić tę linijkę z kodem o którą pytasz smile.gif
@siemakuba a zalozymy się ? winksmiley.jpg
jesli miales na mysli ten blok {....} bez podpietego do niego ifa, to php pozwala na wstawianie takich blokow do niczego jak gdyby nie podpietych
siemakuba
Cytat
jesli miales na mysli ten blok {....} bez podpietego do niego ifa, to php pozwala na wstawianie takich blokow do niczego jak gdyby nie podpietych
potwierdzam, pozwala :) masz jednak rację, wcześniej tego nie wiedziałem :)

pozdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.