Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Quiz i kategorie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Youkash
Witam!
Nie mam pomyslu jak zrobic taki quiz:
Chodzi o to ze wszystkie pytania a jest ich okolo 200, sa w 8 kategoriach, kiedy odpowie sie na wszystkie pytania chcialbym zeby wysietlilo sie tych 8 kategorii i bylo napisane ze zdobyles "malo, srednio lub duzo" punkow w kazdej z kategori.
I tu zaczyna sie problem, jak do odpwiednich pytan przypisac punkty i kategorie?? i jak to pozniej wyswietlic??
Czy ktos moglby napisac mi jakis maly przyklad na 2 kategoriach i w nich jedne pytania??
Chcialbym zeby uzytkownik nie widzial kategori, tylko pytania, a w wyniku byly kategorie i odpowiednie napisy zalezmnie od zdobytych punktow. powiedzmy 1=malo , 2 punkty=srednio 3 punkty = duzo.
Czyli uzytkownik widzi cos takiego
1. Pierwsze pytanie (to jest pierwsza kategoria)
a)
b)
c)
2. Drugie pytanie (to jest druga kategoria)
a)
b)

a w wyniku dostaje cos takiego

kategoria 1 - malo
kategoria 2 - duzo

Kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac, a jezeli ktos mialby pomysl jak to zrobic najlepiej bez bazy danych, to bede wdzieczny.
Cysiaczek
Kodu nie napisze, ale kilka wskazówek z przyjemnością:
1. Stwórz kod, który bedzie kontrolował kategorie pytań.
a)w kodzie udostępnij sobie mechanizmy dodawania i usuwania pytań do/z array()
b)pytania i odpowiedzi trzymaj w plikach o strukturze klucz:wartość
2. Stwórz kod, w którym określisz, ile odpowiedzi w jakiej kategorii to dużo lub mało.
3. Stwórz kod, który będzie kontrolował dwa powyższe kody.