Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Reakcja na akcje
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Pucy
No mam problem. winksmiley.jpg
Czy mozna zareagowac na wykonanie jakies akcji na stronie. Tzn. dokladnie chodzi mi oto ze:
- tworze sobie plik
- nasluguje "go"
- w momencie kiedy moja babcia w USA sciagnie go za pomoca (np. getrighta, lub czegokolwiek innego)
- wyskoczy mi napis ("Twoja babcia sciagnela plik");

Pytalem ludzi o php, ale nie bardzo sie da. Ja raczej mysalem nad nasluchiwaniem deskryptora pliku i w momencie gdy cos sie zdarzy wtedy zareagowac. Problem polega na tym ze php nie odswiezy strony, ani nie bedzie wiecznie czekal na sciagniecie (po prostu sie zakonczy) . Mozna by mlotkiem na wiecznej petli siezdziec i cos wymyslec, ale mam wrazenie ze JS by to zalatwilo. Tylko jak?
erix
Cytat
JS by to zalatwilo

chyba nie bardzo...

Cytat
tym ze php nie odswiezy strony

to sam odswiezaj

Cytat
Mozna by mlotkiem na wiecznej petli siezdziec i cos wymyslec

IMHO: masz skrypt, ktory odczytuje download. Robisz przez feof" title="Zobacz w manualu php" target="_manual i jesli wskaznik dojdzie do konca, to tworzysz na serwerze jakis tam plik. Potem za pomoca drugiego sprawdzasz (meta refresh), czy ten istnieje i voila.
Pucy
No spoko, wszystko pewnie ladnie by zadzialalo. Tylko jezeli stworze plik a ktos go sciagnie to on bedzie istnial tam dalej. A poza tym nie wiem w ktorym momencie ktos bedzie sciagal (ale po prsotu np czekam 5 min sobie) i nie moge odswiezac strony co sekunde (nie chce tego robic). I nie wiem czy Ciebie dobrze zrozumialem, ale co da mi feof? Jesli nie moge sie nim odniesc do wskaznika ktorego uzywa osoba sciagajaca? Wtedy nie byloby problemu bo bym po prsotu wiedzial kiedy odczyta go calego, ale to nie jest z poziomu php chyba, tylko http.

Tak czy siak dalej ne wiem ja kto zrobic
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.