Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Nawigacja po stronach WWW w php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
puncher
Nie sądziłem, że BIBLIA PHP5+mySQL wydania HELION z 2005 roku może mieć takie BYKI!!! Dokładnie chodzi o metodę $_GET "opisaną" na stronie 164,165-166. Tam, jest przykład jak to pięknie można tworzyć szablony i wywoływać zawatości z plików zewnętrznych za pomocą funkcji include, require lub include_once i require_once.

Moja przeglądarka twierdzi, że w treści dokumentu jest błąd - ale ja go przepisałem z podręcznika:

<?php
include("$_GET['Name'.inc");
?>

oczywiście, że jest błąd sobie odpowiedziałem bo nie ma nawiasu zamykającego ]. Dodałem go i lipa - nie działa. W ponad 1000 stronicowej książce jest tylko jeden lub dwa niepełne przykłady użycia metody GET do nawigacji po stronach WWW. Koszmar...

Otórz przykład jest bezwartościowy i nie mogę nigdzie nawet na profesjonalnych serwisach php znaleźć rozwiązania uważam trywilnego problemu. Mianowicie nawigacji po stronach.

Proszę o pomoc w jaki sposób zrobić odnośnik oraz wczytać poprawnie bez błędów zawartość strony do której się odnosi w php za pomocą metody GET przy użyciu zmiennej z zewnętrznego pliku z rozszerzeniem *.inc
DjKermit
  1. <?php
  2. include($_GET['Name'] . '.inc'); 
  3. ?>

Oczywiście *.inc musi w tym przypadku być w tym samym katalogu co skrypt wykonujący include.
Poszukaj też informacji na temat bezpieczeństwa takiego sposobu.
puncher
Dziękuję... guitar.gif

Czy znasz może lepszy sposób nawigacji między stronami w php.

Bardzo Ci dziękuję - Twoja pomoc mi się pewnie przyda.

Mam takie pytania:

1/. Jak ukryć pełen adres strony php. Aby po wpisaniu np. vobis.pl nie pojawiało mi się vobis.pl/index.php?Name=main tylko bez względu na to jaka się wyśwyetli strona było zawsze wyswietlony główny adres domeny czyli np. vobis.pl. Jak to można zrobić?

2/. Bezpieczeństwo metody GET. Czy jest jakaś inna poza metodą GET możliwość nawigacji między stronami WWW ?

3/. Wiem, że jest jeszcze POST ale tej głównie używałem do wysyłania maili po wypełnienieu formularza na stronie. Czy metody POST też się używa do nawigacji ?

4/. Czy istnieje możliwość zbudowania takiego serwisu w php w którym po dodaniu nowego odnośnika automatycznie dodaje się pozycja do niego w menu ?

5/. Często w php są serwisy które mają część informacji głównej i >>> więcej po kliknięciu na więcej pokazuje się cała treść informacji jak to jest zrobione? Czy przy użyciu bazy danych mySQL czy z plików zewnętrznych.

Pozdrawiam,
ohmy.gif
Fipaj
1. ramki, ale to zły pomysł i jeszcze gorsze rozwiązanie

2. oczywiście, że jest. rozważ, że można robić adresy typu index.php?p=about, można też rozbić ją na wiele plików, a więc index.php, about.php, news.php... pomysłów jest więcej, tylko trzeba mieć wyobraźnię smile.gif

3. nie

4. oczywiście

5. nie ma to znaczenia, mogą być i pliki, i baza

z twoich pytań widać, że jeszcze nie zrozumiałeś, na czym polega php - radzę więc jak na razie porobić proste skrypty i czekać na doświadczenie, które wkrótce się pojawi. a teraz nie porywaj się z motyką na słońce i obserwuj, jak różne rzeczy rozwiązane są w innych serwisach/skryptach opensource.
DjKermit
Cytat(puncher @ 20.06.2006, 13:20 ) *
2/. Bezpieczeństwo metody GET. Czy jest jakaś inna poza metodą GET możliwość nawigacji między stronami WWW ?

Dodam tylko że nie chodzi o bezpieczeństwo metody GET tylko o przekazywanie jawnie nazwy pliku do otwarcia/inkludowania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.