<?php function zamien($liczby){ for ($i=0;$i<20;$i++){ echo "<p style='margin-top:40px;margin-left:40px;color:black;display:inline;'>nr indeksu $i liczba $liczby[$i] </br></p>"; if($liczby[$i]>$liczby[$i+1]){ $pom=$liczby[$i+1]; $liczby[$i+1]=$liczby[$i]; $liczby[$i]=$pom; } } for($i=0;$i<20;$i++){ echo "<p style='margin-top:40px;margin-left:540px;display:inline;color:black;'>nr indeksu $i liczba $liczby[$i] </br></p>"; for($i=0;$i<20;$i++){ return $elem; } } } } else } ?>
Jest funkcja zamien,która ma działać na tablicy liczby,wstawiamy do tablicy 20 liczb od 0 do 19 liczby z zakresu 1 do 20.Jeśli liczba jest większa od następnej zamieniamy.I teraz problrem tablica powinna być już częściowo posegregeowana czy będzie ona dalej dostępna jako tablica posegregowana cyz nie,chodzi mi o zasięg zmiennych czy tablica posegregowana wyjdzie poza ifa i dalej gdy będe pisal $liczby[$i] tobęde się już odwoływał do liczb posegegowanych.Próbowałem ją zresztą wywołać i wyświetlić za pomocą
<?php for($i=0;$i<20;$i++){ echo "<p style='margin-top:40px;margin-left:540px;display:inline;color:black;'>nr indeksu $i liczba $liczby[$i] </br></p>"; ?>
indeks tu mi wyświetla za to liczb z tablicy nie.
<?php for($i=0;$i<20;$i++){ return $elem; ?>
$ elem ma zliczać elementy tablicy i zwracać je za pomocą return niestety gdy dalej się do tego odwłuje dostaję wynik 0.A co do zapisu do pliku to plik jest tworzony za to w srodku pliku jest tylko kwadrat zamiast danych.To tyle