Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z sortowaniem babelkowym:-)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Darek1985
Mam nadzieję że taki etmat będzie odpowiedni blink.gif .Co do kodu wygląda to tak po małych modyfikacjach
  1. <?php
  2. function zamien($liczby){
  3.  for ($i=0;$i<20;$i++){
  4.  $liczby[$i]=rand(1,20);
  5.  echo "<p style='margin-top:40px;margin-left:40px;color:black;display:inline;'>nr indeksu $i liczba $liczby[$i] </br></p>";
  6.  if($liczby[$i]>$liczby[$i+1]){
  7. $pom=$liczby[$i+1];
  8. $liczby[$i+1]=$liczby[$i];
  9. $liczby[$i]=$pom;
  10. }
  11.  }
  12.  for($i=0;$i<20;$i++){
  13. echo "<p style='margin-top:40px;margin-left:540px;display:inline;color:black;'>nr indeksu $i liczba $liczby[$i] </br></p>";
  14. $elem=count($liczby);
  15. $fp = fopen("tablica1.txt", "a"); 
  16.  for($i=0;$i<20;$i++){
  17. fwrite($fp, "$liczby[$i]n"); 
  18. fclose($fp);
  19. return $elem;
  20. }
  21.  
  22. }
  23.  }
  24. echo zamien($liczby);
  25. if (isset($elem)){
  26. echo "<p style='position:absolute;top:50px;right:40px;color:red;'>ilosc elementow $elem</p>";
  27. }
  28. else
  29. {echo "<p style='position:absolute;top:50px;right:40px;color:red;'>znowu zle</p>";
  30. }
  31. ?>

Jest funkcja zamien,która ma działać na tablicy liczby,wstawiamy do tablicy 20 liczb od 0 do 19 liczby z zakresu 1 do 20.Jeśli liczba jest większa od następnej zamieniamy.I teraz problrem tablica powinna być już częściowo posegregeowana czy będzie ona dalej dostępna jako tablica posegregowana cyz nie,chodzi mi o zasięg zmiennych czy tablica posegregowana wyjdzie poza ifa i dalej gdy będe pisal $liczby[$i] tobęde się już odwoływał do liczb posegegowanych.Próbowałem ją zresztą wywołać i wyświetlić za pomocą

1. <?php
  2. for($i=0;$i<20;$i++){
  3. echo "<p style='margin-top:40px;margin-left:540px;display:inline;color:black;'>nr indeksu $i liczba $liczby[$i] </br></p>";
  4. ?>

indeks tu mi wyświetla za to liczb z tablicy nie.
  1. <?php
  2. $elem=count($liczby);
  3. $fp = fopen("tablica1.txt", "a"); 
  4.  for($i=0;$i<20;$i++){
  5. fwrite($fp, "$liczby[$i]n"); 
  6. fclose($fp);
  7. return $elem;
  8. ?>

$ elem ma zliczać elementy tablicy i zwracać je za pomocą return niestety gdy dalej się do tego odwłuje dostaję wynik 0.A co do zapisu do pliku to plik jest tworzony za to w srodku pliku jest tylko kwadrat zamiast danych.To tyle biggrin.gif .Mam nadzieję że tym razeem post napisany całkowicie poprawnie tongue.gif .Dzięki za wszelkie podpowiedzi,komentarze i pomoc jak rozwiązac ten problem.
ActivePlayer
crossposting zamykam + warn.

Temat: cos tu nie tak

autora prosze o przesłanie poprawnej nazwy poprzedniego tematu do mnie na PW wg wskazan z ww tematu.