Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] include i cookie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
R_Przemek
Mam dwie strony "index.php" i "coo.php" i teraz na stronie index.php wczytuje zawartość strony coo.php za pomocą include.
Zawartość strony coo.php jest taka:

1. <?php
  2. if(!isset($action)) {
  3.  
  4. $action="dodaj";
  5.  
  6. }
  7.  
  8. switch ($action) { 
  9. case"dodaj": 
  10. echo"<form action="" method="post">
  11. <FORM>
  12. <TEXTAREA NAME="sss" cols="70" rows="10">tesssssst</TEXTAREA>
  13. <FORM><br>
  14. <input name="dodaj" value="Dodaj" type="submit">
  15. <input name="show" value="Wyświetl" type="submit">
  16. </form>";
  17.  
  18.  
  19. $va = $sss;
  20.  
  21.  
  22. if (isset($_POST['dodaj'])) {
  23. setcookie ("TestCookie", $va);
  24. echo 'Wartość <b>'. $va .'</b> została dodana';
  25. }
  26.  
  27. if (isset($_POST['show'])) {
  28. $wva = $_COOKIE["TestCookie"];
  29. echo 'Watrość <b>'. $wva. '</b> została pomyślnie wczytana';
  30. }
  31. break;
  32.  
  33. }
  34. ?>

A problem jest taki że zawartość pola tekstowego niechce się zapisać do cookie....
Ludvik
Ten switch wygląda tragicznie i jest strasznie nieczytelny.

Zamiast zmiennej $sss użyj $_POST['sss'], a poza tym ciastka wysyła się zanim przekażesz ciało odpowiedzi, czyli jakikolwiek tekst. Użyj na początku skryptu ob_start" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, a na końcu ob_flush" title="Zobacz w manualu php" target="_manual.
R_Przemek
Cytat(Ludvik @ 30.06.2006, 11:13 ) *
a poza tym ciastka wysyła się zanim przekażesz ciało odpowiedzi, czyli jakikolwiek tekst. Użyj na początku skryptu ob_start" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, a na końcu ob_flush" title="Zobacz w manualu php" target="_manual.

Może mi ktoś objaśnić o co chodzi w "ciastka wysyła się zanim przekażesz ciało odpowiedzi, czyli jakikolwiek tekst." questionmark.gif
Ludvik
Ciastka muszą zostać wysłane przed jakąkolwiek instrukcją echo/print itp... Takie są wymagania protokołu HTTP, że najpierw wysyła się nagłówki, a potem dopiero dokument.
R_Przemek
Zmodyfikowałem wszystko według tego co pisał Ludvik
i dalej tosamo cookie się nie dodaje....

Ale jeśli ten skrypt który zamieściłem w pytaniu wkleję na stronę która nie jest ładowana poprzez include to wszystki działa poprawnie. Więc wydaje mi się że skrypt nie działa bo jest zbyt głęboko......
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.