Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pojedyncza definicja klasy | widocznosc
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pawelsto
Witam

Czy jesli chce tworzyc obiekty jednej klasy w kilku skryptach w roznych plikach to za kazdym musze pisac definicje tej klasy, ew. includowac() plik z definicja??

Jaka jest widocznosc definicji funkcji/klasy??
plisek
hejka
Cytat
Czy jesli chce tworzyc obiekty jednej klasy w kilku skryptach w roznych plikach to za kazdym musze pisac definicje tej klasy, ew. includowac() plik z definicja??

fajnie by było gdyby skrypt wiedział jaki obiekt chcesz utworzyć, czyli żeby wiedział że klasa istnieje i jakie jest jej "ciało" winksmiley.jpg
a co za tym idzie, musi widzieć definicję tej klasy:
- bezposrednio w pliku, w ktorym jest skrypt
- pośrednio, poprzez wczytanie jej z określonego pliku-> poprzez include(), require()

w innym wypadku wyrzucony zostanie błąd

php jest inteligentne, wiec jezeli pliki widzą sie wzajemnie nie trzeba dublować includowania ;0
np. mamy 3 pliki:
class.Person.php - definicja klasy Person
class.Child.php - definicja klasy Child, dziedziczacej po Person, zawiera instrukcję require('class.Person.php')
index.php - korzystamy z obu class, zawiera instrukcje require('class.Child.php')

jak widać w pliku index.php moge dostać sie do 'zawartości" clasy person mimo iż jej nie wczytałem bespośrednio. jest ona widoczna poprzez plik class.Child.php

mam nadzieje ze opisane jest to w miare jasno ;0

pozdr
artur81
no bez przesady, co ten temat robi na przedszkolu dry.gif
Sorry za OT, ale wydaje mi się że to nie nalaży do zagadniej dla początkujących
bim2
Czemu? To jest coś ala zasięg zmiennych? Nie pytał sie o budowe klasy a o jej zasięg ;P. I napewno na php nie zasługuje
dr_bonzo
Jak uzywacie ze temat nalezy przeniesc to uzyjcie opcji Raportuj, a my sie tym zajmiemy/rozwazymy.
A to sa podstawy + user jest niezarejestrowany wiec topik pozostaje tutaj.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.