Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sortowanie wg. autora
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
b4x
witam mam pytanie jak moge posortowac piosenki wg. autora

mam zapytanie
  1. <?php
  2. $type = ( $_GET['what'] == 'autor' || $_GET['what'] == 'tytul' ) ? $_GET['what'] : 'autor';
  3. $q = mysql_query( 'SELECT * FROM pliki WHERE '.$type.' LIKE "%'.$q_keys.'%" ORDER BY id LIMIT '.$p.', 10' );
  4. $num = mysql_num_rows( mysql_query( 'SELECT * FROM pliki WHERE '.$type.' LIKE "%'.$q_keys.'%"' ) );
  5. ?>
piotrekkr
  1. SELECT * FROM pliki WHERE '.$type.' LIKE "%'.$q_keys.'%" ORDER BY kolumna_z_autorem LIMIT '.$p.', 10

.....
  1. <?php
  2. $num = mysql_num_rows( mysql_query( 'SELECT * FROM pliki WHERE '.$type.' LIKE "%'.$q_keys.'%"' ) );
  3. ?>

a to co to jest?? pierwszy raz takie cos widze smile.gif
acztery
ja bym dodal count zeby liczyc znaki

SELECT count(*) as i FROM pliki WHERE '.$type.' LIKE "%'.$q_keys.'%" ORDER BY kolumna_z_autorem LIMIT '.$p.', 10

PS no i możesz kombinować z ASC i DESC
siemakuba
jeżeli to:
  1. <?php
  2. $num = mysql_num_rows( mysql_query( 'SELECT * FROM pliki WHERE '.$type.' LIKE "%'.$q_keys.'%"' ) );
  3. ?>
jest tylko po to, żeby dowiedzieć sie ile jest wszystkich wyników (bez LIMIT), to powinno się to zrobić tak:

1. zmieniamy pierwsze zapytanie:
  1. <?php
  2. $q = mysql_query( 'SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS * FROM pliki WHERE '.$type.' LIKE "%'.$q_keys.'%" ORDER BY id LIMIT '.$p.', 10' );
  3. ?>
(--> SQL_CALC_FOUND_ROWS)

2. pobieramy ilość rekordów, jakie zapytanie by zwróciło bez uwzględniania LIMIT, jednym słowem wszystkie pasujące rekordy:
  1. <?php
  2. $num = mysql_result(mysql_query('SELECT FOUND_ROWS()'), 0);
  3. ?>
pozdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.