Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Umowa z ISP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Cysiaczek
Podpisałem umowę w ISP.
Znalazłem w niej zapis nastepujący:
".. usługa Multimedia Internet świadczona może by na jednym terminalu..."

Zastanawia mnie, czy ten zapis obejmuje maszynę podłączoną przez drugą kartę sieciową w moim komputerze. Po prostu chcę miec apacha i mysql'a na innym komputerze niż ten podłączony bezpośrednio do netu. Grożą jakimiś karami, ale nie wiem, czy w ten sposób nie łamią prawa, bo przecież nie zamierzam udostępniac połaczenie internetowego innym osobom, a nawet nie zamierzam korzysta z dwóch terminali jednocześnie, tylko normalnie... zwykły serwer. Ma ktoś jakiś pomysł co zrobi z tym fantem?
Próbowałem rozmawiac z ISP, ale Oni się migają od jednoznacznej odpowiedzi.
SongoQ
Cytat
Próbowałem rozmawiac z ISP, ale Oni się migają od jednoznacznej odpowiedzi.

Nie wiedza co maja w regulaminie? Przeczytaj regulamin jesli nie zrozumiesz to 2 raz i postepuj wedlug regulaminu.
Cysiaczek
No właśnie nie. Czytałem calutki regulamin. Chodzi mi o to, czy jeśli postawię komputer na którym będzie tylko serwer www i serwer baz danych (nieudostępniane na zewnątrz), to czy złamię warunki umowy. Ten komputer NIE ma mieć monitora, klawiatury czy też myszki. Po prostu serwer podpięty na drugiej karcie sieciowej.
MrMag
Terminal (ang. terminal – końcówka) to urządzenie pozwalające człowiekowi na pracę z komputerem lub systemem komputerowym. Terminal musi posiadać urządzenie wejściowe do wprowadzania instrukcji oraz urządzenie wyjściowe do przekazywania informacji operatorowi.

czyli serwer nie jest terminalem smile.gif moze wygrasz przed sadem winksmiley.jpg
Cysiaczek
Dziekuję za utwierdezenie mnie w mojej opini. Właśnie tak samo pomyslałem. Tylko "Oni" (to już przmi jak z x-files) używają pojęć terminal i komputer zamiennie.
Do tego inaczej jest na umowie papierowej, a inaczej w elektronicznej. Chyba pognębię dzisiaj troszkę administratora :/

P.S. Serwer też może być terminalem i odwrotnie, więc dalej kaszana :/
Jojo
Jeśli chodzi o Multimedia to miałem kiedyś u nich łącze... uff na szczęście już nie mam. Oficjalnie do jednego gniazdka możesz podłączyć jeden komputer i koniec! Nie ważne co chcesz na nim robić.

W praktyce wygląda to tak: Przez dwa lata miałem w domu podpiętych w porywach do pięciu komputerów (na stałe były podpięte trzy) i żadnej kary nie zapłaciłem. Jedno co ważne - nie podpinaj bezpośrednio do modemu routera sprzętowego bo cię wytną jak zobaczą MAC adres.
Cysiaczek
To juz brzmi lepiej smile.gif Dzięki.
MrMag
najwazniejsze jest to co jest na umowie papierowej. a uzywanie zamiennie "terminal - komputer" jest troche z ich storny nie na miejscu - zwlaszcza, ze maja tak sformułowany regulamin smile.gif w wielu sieciach sa takie glupie przepisy, ale nie spotkalem sie jeszcze z tym, by ktos je egzekwowal. zmien sobie ttl wysylanych pakietow i nic ci CHYBA nie udowodnia.
Cysiaczek
Tak. Nawet technik, który przyszedł montować mówił o maskowaniu. Rozumiem to i pewnie w osteteczności tak zrobię. Jest jednak pewne "ale". Ale nie mogę znieść myśli, że ktoś w jakiś sposób może ograniczać moją wolność dotyczącą komputera. To tak jak bym musiał ukrywać fakt, że oddycham. Gdyby w jakiejś umowie było, że nie mogę oddychać, to co? Miałbym uznać umowę i przed całym światem udawać, że nie oddycham? Oj. Sam problem podłączenia sprzętu jest tutaj drugorzędny. Mi chodzi o zwyką logikę i zdrowy rozsądek.

Jak będzie trzeba to wystosuję nawet odpowiednie pisma :/
kwiateusz
ja tam mam neta w mm i jak zauwazylem w ogole tego nie kontroluja... z kumplem dzielimy lacze przez router i nic... tak samo mam 3 telewizory, a place tylko za 1 i nikt mi nie chodzi i nie sprawdza co i jak ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.