Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [skypt] JSRate v0.1
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
tiraeth
TYLKO FIREFOX I OPERA - NA IE NIE DZIAŁA!

Chciałbym dać do oceny nieskończony (bo nie wiem czy jest sens) skrypcik do oceniania plików :) Ciekawy gadżet dla serwisów oferujących dzwonki dla telefonów.

Jest to czysty JS/HTML/CSS :) Te obrazki są wyświetlane dynamicznie :) Ilość gwiazdek jest do ustawienia w zmiennej JS.

Chciałbym wiedzieć czy jest sens dalej to rozwijać :) Można by podpiąć pod to AJAXa i zrobić ciekawe ocenianie plików i sortowanie ich :) W zamyśle opis pliku (to szare) będzie ładowane z pliku tekstowego, np.

crazyfrogchampions.wav - plik z dzwonkiem do ściągnięcia
crazyfrogchampions.jsr - plik tekstowy z informacją o pliku i zliczaniu (pobrań i rate)

Chciałem zrobić coś "innego" i przy okazji podszkolić się z JS :king: Czy jest to ciekawe? Oceńcie wy :D

http://tiraeth.kom.pl/_tmp/rate/
Po załadowaniu się wszystkiego (też obrazków HOVER) proszę dać F5 :)

Edit: Nie chce mi się tego dalej rozwijać :P To taki trening był dla mnie ;) Chciałem to pokazać, chcecie to bierzcie...
kwiateusz
hmm całkiem fajne winksmiley.jpg tylko mógłbyś obrazki gwiazdek (tych już czerwonych) dodać to tablicy img, albo na koncu strony załadować z display:none wtedy nie trzeba by czekać po najechaniu na gwiazdke na jej załadowanie.

ale ogólnie fajny pomysł może komuś się przydać winksmiley.jpg
E-d
Z tego co pamiętam na stronie komunikatory.org jest taki system oceniania plików lub opisów tongue.gif
tiraeth
@E-d, rozczaruję Cię smile.gif To, że użyłem gwiazdek nie oznacza, że to ten sam skrypt oceniania. Poza tym ilość gwiazdek jest dynamiczna (konfigurowalna w skrypcie js)...

Poza tym, nie widziałem wcześniej strony komunikatory.org bo korzystam z wiadomosc.info tongue.gif
NetJaro
Fajny pomysł, ekstra wykonanie smile.gif

Nie mam żadnych zastrzeżeń smile.gif To, że pod IE nie działa to mały plus - mądrzy użytkownicy internetu widzą, że ich ulubiona (i wg. nich - najlepsza) przeglądarka internetowa jest do wymiany.
tiraeth
Bastion, faktycznie rozwiązanie coś a'la te podane przez Ciebie biggrin.gif Btw. ta druga stronka nawet ciekawa smile.gif
Master Miko
@NetjJaro:
Cytat
To, że pod IE nie działa

to znaczy że autor był zbyt leniwy żeby się postarać zrobić coś porządnego... sam używam opery, ale to nie znaczy że wy wszystko wiedzący będziecie robić wszystko nie pod IE.... nie jest to bynajmniej plus...

sam skrypt działa dobrze, ale w necie już widziałem sporo takich. Dobre wykonanie, dobrze wygląda (ale nie działa pod IE)
Turgon
Co z tego? Precz z IE z tym śmieciem. Według mnie to gigantyczny plus !
spenalzo
Cytat(Turgon @ 13.07.2006, 18:33 ) *
Co z tego? Precz z IE z tym śmieciem. Według mnie to gigantyczny plus !

~70% ludiz używa IE... a więc gratuluje podejścia tongue.gif
Turgon
Co z tego snitch.gif . Ja nie projektuje swoich stron dla takich ludzi.
spenalzo
Cytat(Turgon @ 13.07.2006, 21:03 ) *
Co z tego snitch.gif . Ja nie projektuje swoich stron dla takich ludzi.

Hm... super podejście worriedsmiley.gif
Czyli rozumiem,że nie chcesz lub nie zarabiasz na stronach? Jakieś 90% klientów nie zna nic innego niż IE. Ale ok, róbta co chceta. Proponuje pójść dalej - zrobić prosty warunek:
  1. <?php
  2. if(przegladarka != FF)
  3. {
  4. die("Do wora!");
  5. }
  6. ?>

i nie bedziesz musiał tracić czasu na "projektowanie" stron dla tych paskudnych zboczeńców używających IE
Master Miko
Cytat
Precz z IE z tym śmieciem.

Może IE jest śmieciem, ale zauważ że 40% lub więcej osób używających go ma ogólnie w dupie jakiej przeglądarki używa, i ma w dupie to że są inne. Ma ogólnie Twoje podejście też w dupie winksmiley.jpg . Statystyczny internauta ma w dupie jak napisany jest kod... może być to div+xhtml lub 3.2html+table. User tylko szuka informacji...

Jeżli Twoja strona nie daje mu dostępu do informacji (bo ma IE) idzie dalej i szuka w innym miejscu (pojawia się tylko irytacja, że jakiś naab nie umie zrobić strony pod IE)...

PS. do moderatorów: jeśli słowo dupa jest zbyt mocne, zgadzam się na modifykacje na słowo pupa.
nospor
ale macie problemy. Wszyscy wiemy ze IE to smiec, wszyscy wiemy ze śmiecia uzywa zdecydowana większ rzesza internautow. No i skoro tiraeth czy ktos inny chcesz pisac stronki/skrypty nie pod IE to jego sprawa. Ale prawda jest taka, ze jego prace nie będą popularne, bo zaden serwis nie bedzie chcial uzywac jego skryptow, bo przez taki skrypt dany serwis straci tylko klientow, bo im nic nie bedzie dzialac. Brutalna rzeczywistosc sprowadzi nie IEowcow na ziemie smile.gif
Mnie też trafia szlag jak musze przerabiac nagle wszystko, bo testuje aplikacje na operze, a tu nagle sie okazuje ze banalne rzeczy nagle nie dzialaja na badzIEwiu. No ale musze przygryźć wargi i poprawiac, bo klient uyzywa wlasnie IE i jego klienci tez uzywaja wlasnie IE.

No ale nierobmy juz tu OT smile.gif
tiraeth
I tam winksmiley.jpg To byl tylko trening dla mnie tongue.gif Nie mam zamiaru tego nigdzie wypuszczać winksmiley.jpg Jak piszę aplikację do wypuszczenia to piszę zgodnie dla FF/Opera/IE smile.gif
Master Miko
Cytat
I tam To byl tylko trening dla mnie Nie mam zamiaru tego nigdzie wypuszczać Jak piszę aplikację do wypuszczenia to piszę zgodnie dla FF/Opera/IE

No i bardzo dobrze smile.gif
Takie podejście powinien mieć każdy webmasta.
NetJaro
Technologia się rozwija.
Chyba każdy z Nas wie, jak szybko. A, że technologia się rozwija - rozwijają się również szybko przeglądarki (mam na myśli Opere, FF i inne pod Linuxa winksmiley.jpg ). Jednak IE nie będzie się rozwijało tak jak cała technologia i przeglądarki. A duże serwisy portalowe (nie tylko Polskie) również będą korzystały z coraz nowszych technologi, co IE po prostu nie będzie znało i najnormalniej w świecie - nie będzie dobrze działało. Wtedy użytkownicy IE zobaczą, że warto zmienić przeglądarkę. Jednak tutaj jest problem - często z IE korzystają Użytkownicy, którzy nie maja większego pojęcia n/t przeglądarek i technologi i będą sie bały zmieniać przeglądarkę. Jednak ja sądze, że gdyby AJAX działał w 100% na IE, portale zaczęły by używać tej technologi. Jednak się boją o zachowanie Użytkowników, że stracą potencjalnych klientów.

@tiraeth: Może być dokończył projekt (i dodał działanie pod IE..) i udostępnił smile.gif Taka moja mała skromna propozycja ;-))
tiraeth
NetJaro, wracając do przeglądarek to powiem, że najlepszym sposobem uświadomienia nieświadomych użytkowników (hmmm, ale to zabrzmiało) jest promocja nowych i lepszych przeglądarek przez portale internetowe i dostawców internetowych. Ja sam musiałem brata przekonywać żeby zmienił IE, wkońcu się wkurzyłem i zainstalowałem mu sam Firefoxa. Spodobało mu się.

Wracając do JSRate - może kiedyś winksmiley.jpg
dyktek
to ja się podepne do tematu ocena gwiazdki - śmiga w ie, mozili itd... cool.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.